jump to navigation

Ο μεγάλος περίπατος σε τέσσερις τροχούς 3 Δεκέμβριος, 2008

Posted by larissacity in ΑΡΧΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ.
Tags: ,
trackback
Για έναν περίπατο στο κέντρο της πόλης συναντηθήκαμε με τον Αντιπρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας για ΑμεΑ Θεσσαλίας, κ. Στέφανο Πάικο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Για έναν περίπατο γεμάτο προβλήματα και αισιοδοξία, πως κάποια μέρα η Λάρισα θα καταστεί προσβάσιμη για όλους τους κατοίκους της.
Για να επιτευχθεί ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει αρχικά οι Λαρισαίοι οδηγοί να αποβάλουν ορισμένες από τις κακές τους συνήθειες. Δεδομένου ότι στο κέντρο της πόλης υπάρχουν περίπου 20 θέσεις παρκινγκ για τα αυτοκίνητα ατόμων με αναπηρία, θέσεις οι οποίες ούτε επαρκούν ούτε χρησιμοποιούνται ορθά. Καθώς, αρκετοί Λαρισαίοι φροντίζουν να παρκάρουν εκεί για προσωπική τους ευκολία, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη δυσκολία που δημιουργούν. Δυσκολία που επιτείνεται και από τον περιορισμένο αριθμό των θέσεων αλλά και από την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται.
Οι δυσκολίες, όμως, δεν περιορίζονται στο παρκινγκ. Ράμπες κλεισμένες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ράμπες κακοφτιαγμένες, ράμπες ανύπαρκτες. Με την ψήφιση το 2000 του νόμου για το γενικό πολεοδομικό κανονισμό έγινε υποχρεωτική η κατασκευή εισόδων πρόσβασης για άτομα με αναπηρία σ’ όλα τα δημόσια κτίρια. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε. «Οι δημόσιοι φορείς δεν ρωτάνε, δεν συμβουλεύονται» τονίζει ο κ. Πάικος και συνεχίζει: «Φτιάχνουν μια ράμπα, η οποία είναι είτε στενή είτε απότομη είτε υπερυψωμένη, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον για εμάς να τη χρησιμοποιήσουμε χωρίς τη βοήθεια κάποιου».
Φυσικά το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στο δρόμο, όπου εκεί πια ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια μόνο στο κέντρο της πόλης, λόγω της απουσίας ανάλογης υποδομής στις συνοικίες της Λάρισας. «Δεν λέμε ότι δεν είναι θετικά τα όσα έχουν γίνει, απλά αναδιαμορφώνοντας μόνο ένα ή δυο δρόμους το χρόνο, η προσβασιμότητα στην πόλη δεν βελτιώνεται», επισημαίνει ο κ. Πάικος και εξηγεί πως αν ο δήμος αναλάμβανε κάθε χρόνο τη διαμόρφωση μιας συνοικίας σε μια δεκαετία η Λάρισα θα ήταν μια πόλη προσβάσιμη σε όλους. Έτσι, η απουσία, ράμπας στην πλειονότητα των πεζοδρομίων αναγκάζει τα άτομα με κινητικά προβλήματα να κινούνται στο δρόμο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για κάποιο ατύχημα.
Αλλά ακόμα και όταν οι ράμπες υπάρχουν καθίστανται άχρηστες όταν αυτές δεν συνδυάζονται με πρόσβαση στα καταστήματα, στα εστιατόρια ή στα καφέ της πόλης. «Δεν έχω πάει ποτέ για ψώνια μόνος μου», μας λέει γελώντας ο κ. Πάικος και προτείνει κάτι απλό «να υποχρεώνει ο νόμος και τα ιδιωτικά κτίρια να διαθέτουν εισόδους πρόσβασης για ΑμεΑ, διαφορετικά να μην δίνει άδεια».
Ας επανέλθουμε, όμως, στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης. Οι διαβάσεις πεζών στα φανάρια γύρω από την Κεντρική Πλατεία είναι κατασκευασμένες από τέτοιο υλικό, το οποίο ευθύνεται για αρκετά ατυχήματα επειδή οι ρόδες των αμαξιδίων συχνά σκαλώνουν εκεί.
«Σκαλώματα» στην καθημερινή τους μετακίνηση αντιμετωπίζουν και τα άτομα με προβλήματα όρασης αφού ναι μεν υπάρχουν οι κίτρινες οδεύσεις τυφλών αλλά δεν ακολουθούν μια ευθεία πορεία, με αποτέλεσμα περισσότερο να μπερδεύουν παρά να βοηθούν. Σημαντική έλλειψη για την πόλη θεωρείται και η απουσία ηχητικών φαναριών, τα οποία θα επέτρεπαν στα άτομα με προβλήματα όρασης να διασχίζουν τους δρόμους χωρίς να εξαρτώνται από κανέναν.
Αυτός είναι, άλλωστε, και ο στόχος να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να κινούνται αυτόνομα, ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια μέσα στην ίδια τους την πόλη. Ωστόσο, ένας τέτοιος στόχος δεν πετυχαίνεται γιορτάζοντας απλά την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ αλλά παλεύοντας κάθε μέρα να διαμορφώσουμε μια Λάρισα προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες.
Αναδημοσίευση από: Ελευθερία
Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: