jump to navigation

Τριγμοί για τους Μεσογειακούς αγώνες 27 Νοέμβριος, 2008

Posted by larissacity in ΑΡΧΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ.
Tags: , ,
trackback

  Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε μια ακατανόητη διάθεση αντιπαράθεσης από τους φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας για τους Μεσογειακούς αγώνες λες και πρόκειται για αγώνες που θα διοργανώσει μόνο ο Βόλος. Να τους υπενθυμίσουμε πως δίχως την Λάρισα , δεν υπήρχε καμμιά περίπτωση να κερδιθούν οι αγώνες (όπως και το αντίστροφο φυσικά). Το πρόβλημα θεωρούμε ότι δεν είναι ότι ένα μικρό μέρος του Μεσογειακού χωριού θα κατασκευαστεί στη Λάρισα (αν και κανονικά θα έπρεπε να κατασκευαστούν 2 Μεσογειακά χωριά) γιατί όπως είναι γνωστό σ΄όλους υπάρχουν αρχαιολογικής φύσης προβλήματα με το χώρο που οριοθετήθηκε στη Μαγνησία. Ας σκεφτούν ότι ο καθένας μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για το πρόβλημα και τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα. Ας σταματήσουν λοιπόν τις αντιπαραθέσεις και τον άκρατο «τοπικισμό» τους, γιατί μάλλον δεν αρχίζουμε καλά.

Ενδιαφέρον θα είχαν και οι απόψεις των βουλευτών της Λάρισας , του κατά τα άλλα «λαλίστατου» δημάρχου της , του Νομάρχη κ.τ.λ. Δεν βλέπουμε όμως καμμία αντίδραση. Μπορούν να μας εξηγήσουν το ΓΙΑΤΙ; Ή μήπως θα τρέχουμε πάλι «κατόπιν εορτής» όπως και για άλλα τόσα θέματα (αεροδρόμιο,Πανεπιστήμιο,Ολυμπιακοί αγώνες….)

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ…

Αναδημοσιεύω από την εφημερίδα «Ελευθερία»

Η κρίση επηρεάζει και τους Μεσογειακούς Αγώνες. Οι εκτιμήσεις της οργανωτικής επιτροπής για το ύψος των χορηγιών μεταβάλλονται ήδη προς τα κάτω, ενώ αντίθετα το κόστος των αγώνων αυξάνεται, χωρίς ακόμη καν να έχει συσταθεί η Ανώνυμη Εταιρία που θα οργανώσει τους αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον προϋπολογισμό του 2009 δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για τους αγώνες…

Την ίδια ώρα η υποβόσκουσα κόντρα στις σχέσεις Λάρισας – Βόλου φαίνεται να αναζωπυρώνεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κατασκευή δύο Μεσογειακών χωριών στις (δύο) πόλεις.Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι η εκτροπή του Αχελώου έρχεται πλέον να καλύψει τις ανάγκες των (υπό κατασκευή) γηπέδων γκολφ κι όχι της γεωργικής παραγωγής.Και σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα να μην μετάσχει (κατ’ άλλους να παραιτηθεί από) στην Οργανωτική Επιτροπή, μια απόφαση την οποία ο ίδιος αποδίδει τόσο σε θεσμικό ζήτημα αλλά και σε έλλειψη χρόνου, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ της προσδίδει άλλες διαστάσεις.Όλα αυτά έλαβαν χώρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, μια συνεδρίαση από την οποία έλαμψαν δια της απουσίας όλοι οι Λαρισαίοι βουλευτές! (σαν να μην αφορούν οι αγώνες και τη Λάρισα…) Αντίθετα, ήταν παρόντες τρεις βουλευτές του Ν. Μαγνησίας, οι οποίοι φυσικά και πρωταγωνίστησαν στη συνεδρίαση, η διάρκεια της οποίας υπερέβη τις δυόμιση ώρες και ολοκληρώθηκε μετά τις 10.30 χθες βράδυ.
Στη συνεδρίαση ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης (έλειπε και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης για σοβαρούς λόγους όπως ειπώθηκε) ανακοίνωσε ότι:
Ο προϋπολογισμός της οργανωτικής επιτροπής των Μεσογειακών ανέρχεται στα 87 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή ήδη αυξημένος κατά 11 εκατ. ευρώ σε σχέση με όσα προβλεπόταν στο φάκελο των αγώνων. Επιχείρημα; Επικαιροποιήθηκαν κατηγορίες δαπανών και γίνονται «Μεσογειακές προσαρμογές» (ως γνωστόν τον όρο «προσαρμογές» πρωτοεισήγαγε φέτος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό).
Αντίθετα, ο αρχικός στόχος για άντληση 50 εκατομμυρίων ευρώ από χορηγούς θεωρείται ήδη ανέφικτος. Το παραδέχτηκε ο κ. Ιωαννίδης αποδίδοντάς το πρόβλημα στη διεθνή κρίση, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος της ΟΕ κ. Κουτρουμπά επαναπροσδιόρισε το στόχο για χορηγίες στα 40 εκατ. αντί 50 εκατ. που είχαν υπολογισθεί αρχικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να καταβάλλει τα επιπλέον ποσά.
Όμως, στον προϋπολογισμό του 2009 δεν υπάρχει κονδύλι για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Λιντζέρης και το παραδέχτηκε ο κ. Ιωαννίδης λέγοντας ότι τα κονδύλια θα δεσμευτούν αφού πρώτα ψηφισθεί ο νόμος για τη σύσταση Α.Ε. Πάντως, σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους θα πρέπει να καταβάλλονται στην επιτροπή των αγώνων τα χρήματα από τον προϋπολογισμό.
Πότε θα ψηφισθεί ο νόμος; Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και τώρα συλλέγονται υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία (κι είναι πολλά). Αναγνώρισε ότι στο θέμα αυτό η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα, όμως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Καρτάλης προέβη στην εκτίμηση πως ακόμη κι αν το νομοσχέδιο ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2009, η Α.Ε. δεν θα είναι σε λειτουργική ετοιμότητα μέχρι τέλος Μαρτίου 2009, όπερ σημαίνει νέα καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.
Ο κ. Κ. Καρτάλης ήταν αυτός που ανέδειξε την παραίτηση, όπως είπε, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα από την Οργανωτική Επιτροπή. Ο κ. Ιωαννίδης δεν είπε τίποτε, η κ. Κουτρουμπά που ήταν δίπλα στον υφυπουργό το επιβεβαίωσε λέγοντας πως έχει ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπη. Ο κ. Καρτάλης άφησε πάντως να εννοηθεί ότι η παραίτηση μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις όσον αφορά στην εξέλιξη των έργων αφού ο περιφερειάρχης είναι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Θεσσαλία.
Η «Ε» μίλησε με τον κ. Φώτη Γκούπα, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Γκούπας επιβεβαίωσε ότι δεν είναι μέλος της επιτροπής, ανέφερε όμως ότι από την αρχή που αυτή συστάθηκε, ενημέρωσε τον κ. Λιάπη ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει (είπε πάντως με νόημα ότι δεν του εστάλη επιστολή που να τον ενημερώνει ότι τοποθετείται στην επιτροπή). Ο κ. Φ. Γκούπας επικαλέστηκε δύο λόγους: δεν είναι πρέπον θεσμικά γενικός γραμματέας Περιφέρειας να είναι μέλος επιτροπής στην οποία δεν είναι πρόεδρος υπουργός ή γεν. γραμματέας αλλά πολίτης (όπως είπε, αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά θεσμικές ιδιότητες). Ο δεύτερος λόγος που επικαλέστηκε ο κ. Γκούπας είναι ο φόρτος εργασίας και η έλλειψη χρόνου. Ο κ. Γκούπας διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η Περιφέρεια εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της για τα έργα των Μεσογειακών, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος συναντήθηκε με την Εκτελεστική Επιτροπή κι είναι στη διάθεσή της για οτιδήποτε χρειαστεί. Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του, το θέμα της παραίτησης ανακινήθηκε τώρα από τη Μαγνησία ως «αντίποινα» επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει και δεύτερο Μεσογειακό χωριό στη Λάρισα.
Το θέμα αυτό ετέθη όντως και από τους τρεις βουλευτές της Μαγνησίας που μετείχαν και μίλησαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας, ο μόνος (!) βουλευτής της ΝΔ που ζήτησε κι έλαβε τον λόγο να μιλήσει στη συνεδρίαση, άφησε σαφείς αιχμές λέγοντας: «Στο φάκελο διεκδίκησης λέγαμε για μεσογειακό χωριό. Άλλο χωριό άλλο χωριά». Γραμματική ξέρουμε…». Ο κ. Γ. Σούρλας ξεκαθάρισε παράλληλα ότι θα αντιδράσει αν γίνει παραπάνω από ένα χωριό στη Μαγνησία (ο πρόεδρος του ΟΕΚ κ. Στάμου ανέφερε ότι εξετάζονται διάφορες τοποθεσίες χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη απόφαση), ενώ αιχμές άφησε και για το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας: «Πάτε να βρείτε πρόσχημα να μην γίνει», είπε στον κ. Ιωαννίδη. «Μα τι λέτε;» αντέδρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού. «Ξέρω πολύ καλά τι λέω», ανταπάντησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Οι δήμοι Βόλου και Κάρλας δεσμεύονται να αναλάβουν μετά τους αγώνες τη συντήρηση του κωπηλατοδρομίου. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Προχωρήστε», προέτρεψε τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν τον εντάσσει σ’ αυτούς που αναζητούν πρόσχημα.
Ο κ. Κώστας Καρτάλης από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική εκμετάλλευση» του Μεσογειακού χωριού και πρόσθεσε: «Είναι σωστό να γίνονται ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό όταν δεν έχουν λάβει απόφαση ούτε η Διεθνής Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων ούτε η Οργανωτική Επιτροπή» (η κ. Κουτρουμπά εξήγησε ότι η ΔΕΜΑ έχει δώσει προφορική άδεια).
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε κι άλλο ζήτημα: ότι για τη στέγαση των 3600 αθλητών χρειάζονται 550 κατοικίες κι όχι 1.075 (ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος να κάνει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας περισσότερες για τους δικαιούχους του αλλά αυτό, είπε, είναι διαφορετικό). Είπε ακόμη ότι αν γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα Μεσογειακά χωριά οριακά θα προλάβουν να είναι έτοιμα μέχρι τους αγώνες.
«Τώρα ανακαλύφθηκε ότι το οικόπεδο στο οποίο θα γινόταν το Μεσογειακό χωριό έχει αρχαία;», διερωτήθη με νόημα και η έτερη βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση, η οποία ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθούν και να εξειδικευτούν οι πολιτικές της κυβέρνησης.
«Οι ενστάσεις που από την αρχή έθεσε το ΚΚΕ επιβεβαιώνονται με τις πρώτες υπερβάσεις στον προϋπολογισμό», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αχιλλέας Κανταρτζής, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Περικλής Κοροβέσης και Τάσος Κουράκης εστίασαν την κριτική τους στα γήπεδα γκολφ λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται γήπεδα γκολφ στη Θεσσαλία που δεν έχει νερό (ένα γήπεδο γκολφ χρειάζεται νερό όσο χρειάζεται μια πόλη 10 χιλιάδων κατοίκων).
Advertisements

Σχόλια»

1. Nikolakis - 27 Νοέμβριος, 2008

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες, αν και Βολιώτης 🙂 Μου είναι αδιανόητες αυτές οι αντιδράσεις που έρχονται μάλλον από μια άλλη εποχή, που θα έπρεπε αμφότερες οι κοινωνίες μας – καθώς και οι πολιτικοί μας ταγοί – να αφήσουν πίσω. Από τη στιγμή που (ορθώς) θα γίνουν αγωνίσματα στη Λάρισα, είναι προφανές ότι και εκείνοι οι αθλητές κάπου πρέπει να μείνουν. Επίσης, αφού ο ΟΕΚ θέλει να καλύψει δικές του ανάγκες μετά τους αγώνες με εργατικές κατοικίες, καλοδεχούμενες. Ποιου είδους «γόητρο» πλήττεται με αυτόν τον τρόπο, δεν το καταλαβαίνω…

Απλά ένα σχόλιο: δε νομίζω, και δε θέλω να πιστεύω ότι η υποψηφιότητα ήταν κοινή γιατί «ο Βόλος ή η Λάρισα μόνοι δεν είχαν καμία ελπίδα» – άλλωστε οι ανθυποψήφιες πόλεις, αλλά και η Πάτρα σε ελληνικό επίπεδο, κατέβαιναν μόνες. Μάλλον αυτό έγινε σαν πρώτο βήμα μιας προσέγγισης η οποία έχει μείνει στα χαρτιά εδώ και πολλά χρόνια, και η οποία αν γίνει μελετημένα, θα εκτοξεύσει τις δύο πόλεις από κοινού, σαν σύνολο. Οποιαδήποτε προσπάθεια «καπελώματος» ή «απορρόφησης» ή «εκμηδένισης» της μίας πόλης από την άλλη, κατ’εμέ πρέπει να τεθεί στο περιθώριο.

Ο τοπικισμός μέχρι ενός σημείου είναι θεμιτός – είναι απόλυτα λογικό κάθε τόπος να επιδιώκει το καλύτερο, και αυτό γίνεται κάποιες φορές εις βάρος των άλλων. Το θέμα είναι κατά πόσον μπορούμε να αντικαταστήσουμε την εχθρότητα με τη συνεργασία. Άλλωστε κι εγώ θα μπορούσα να αρχίσω να απαριθμώ : Περιφέρεια, Νοσοκομεία, Προαστιακοί, Πέντε περιφερειακοί κλπ κλπ… 😉

Φιλικά,
Νίκος

2. Nikolakis - 1 Δεκέμβριος, 2008

Δεν ήξερα ότι το σχόλιό μου ενόχλησε μέχρι… διαγραφής. Ήταν εριστικό μήπως; Πιθανόν. Καλή καρδιά…

3. larissacity - 3 Δεκέμβριος, 2008

To σχόλιό σας μόνο εριστικό δεν ήταν κ.Βέργο.Ίσα ίσα το βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον και με τα περισσότερα απ΄αυτά που αναφέρετε συμφωνώ απολύτως.Οι πολιτικοί μας ¨ταγοί¨ αντιδρούν μ΄αυτό τον τρόπο για καθαρά προσωπικό τους λόγο τις περισσότερες φορές και όχι για το καλό του τόπου τους που επικαλούνται. Σε μερικές περιπτώσεις αν δεν κάνουν και αυτό δεν έχουν καν λόγο ύπαρξης (όσο σκληρό και αν ακούγεται).

Αυτό που μου είναι όμως αδιανόητο είναι να απαιτεί π.χ. ένας Λαρισαίος να μη γίνει κάποιο έργο στη Μαγνησία και το αντίστροφο. Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρώ ότι ορισμένοι παράγοντες του Βόλου επενδύουν στην αντιπαλότητα των 2 πόλεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απαίτηση ορισμένων , να μην προχωρήσουν τα έργα στο αεροδρόμιο της Λάρισας.

Υ.Γ.1 Το σχόλιό σου δεν αναρτήθηκε , από έλλειψη χρόνου από μέρους μου και πραγματικά σου ζητώ συγγνώμη. Τα περί …διαγραφών , μακριά από μένα.

Υ.Γ.2 Ποιους πέντε περιφερειακούς εννοείς; Εδώ δεν μπορούν να τελειώσουν ούτε ένα…

4. Nikolakis - 3 Δεκέμβριος, 2008

Ζητώ συγνώμη για την παρεξήγηση. Είχα την εντύπωση ότι το σχόλιο αρχικά είχε αναρτηθεί, και με ξένισε που δεν το είδα αργότερα. Δικό μου λάθος. Προφανώς οι «ταγοί» αντιδρούν εκπροσωπόντας τον εαυτό τους και επιζητώντας ψήφους. Δεν είναι δα και η συντριπτική πλειοψηφία πολιτών σε κάθε πόλη που ψηφίζουν με σοβαρά κριτήρια, πέρα από τις χρωματισμένες παρωπίδες… Για αυτό με θλίβει να βλέπω αυτή την ανόητη κόντρα (αν αφήσουμε τα οπαδικά) να επεκτείνεται και στους κατοίκους των δύο πόλεων. Λες κι ο μέσος Βολιώτης πάει να σταματήσει τα έργα στο αεροδρόμιο Λάρισας, ή ο μέσος Λαρισαίος σταματάει τον περιφερειακό του Βόλου. Απλά κάνουμε τους «στρατούς» αυτών που εν τέλει συντρώγουν και πίνουν μαζί στην υγειά των κορόιδων που φανατίζουν.

Είναι απόλυτα θεμιτό κατά την άποψή μου να υπάρχει μια «κόντρα» μεταξύ δύο μεγάλων πόλεων σε κοντινή απόσταση στην ίδια Περιφέρεια, δεδομένου ότι ό,τι γίνεται στη μία, αντίστοιχα δε γίνεται στην άλλη και το αντίστροφο. Αυτό ίσα ίσα θα έπρεπε να πυροδοτεί άμιλλα και εν τέλει από κοινού ανάπτυξη. Είμαστε σχεδόν στο 2009, είναι καταστροφικό να υψώνουμε τείχη – ρίχνουμε στη μιζέρια και τις δύο πόλεις έτσι. Απλώνουμε απλά βούτυρο στο ψωμί του Ιωαννίδη και του κάθε Ιωαννίδη που πολύ θα ήθελε να μην έχει να σκοτίζεται με όλα αυτά τα «επαρχιακά».

Ευτυχώς που αποφάσεις και πολιτικές δε λαμβάνονται από αυτούς που κραυγάζουν τώρα, αλλά από αυτούς που είχαν δει πιο μπροστά και συνεργάστηκαν για να επιδιώξουμε επιτυχώς τους Μεσογειακούς.

Παρ’όλα αυτά, νομίζω δε θεωρείτε ότι υπάρχει σύγκριση στο ρυθμό με τον οποίο κατασκευάζονται έργα μείζονος σημασίας στη Μαγνησία και στη Λάρισα. Δεν ξέρω το λόγο, ίσως είναι πολύ μεγαλύτερη επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ίσως «φταίει» ότι οι δικοί μας είναι αντιπολιτευόμενοι – το θέμα του Περιφερειακού Βόλου ειδικά πονάει πολύ. Κι όταν βλέπεις στην Ελευθερία ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση «κάτι εγκαινιάζεται» στη Λάρισα, δεν μένει παρά μια πικρία – και δε μιλάω ανταγωνιστικά, αλλά συναγωνιστικά.

Το θέμα είναι, αν οι νέοι άνθρωποι στις δύο πόλεις θα υψώσουν τείχη ή θα δώσουν χέρια. Αν οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη είχαμε 400,000 κόσμο στο κέντρο της χώρας, θα βλέπαμε θαύματα – και όχι στείρα ατιπαλότητα από την οποία επωφελούνται τρίτοι…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: