jump to navigation

Δορυφορική παρακολούθηση του Κισσάβου 11 Νοέμβριος, 2008

Posted by larissacity in ΑΡΧΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ.
Tags: ,
trackback

Eνα πολύ σημαντικό έργο για την προστασία από τις πυρκαγιές του δασικού πλούτου του νομού και ιδιαίτερα του Κισσάβου και των παραλίων μας όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, ανακοίνωσε χθες ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός.
Οπως τόνισε ο κ. Κατσαρός «η νομαρχία Λάρισας, θέλοντας να θωρακίσει το νομό στον τομέα αυτό με τα πιο σύγχρονα μέσα, πέτυχε να εντάξει στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» ένα πολύ προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα πυροπροστασίας.
Το έργο έχει τον τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης και Διαχείρισης Πυροπροστασίας Ορους Κισσάβου».
Βασικοί στόχοι είναι:
– Να παρακολουθείται δορυφορικά το δασικό σύμπλεγμα του Κισσάβου.
– Να υπάρχει άμεση προειδοποίηση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
– Να εξασφαλίσει υπερσύγχρονο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
– Να ασκεί πρόληψη για τη μη εκδήλωση πυρκαγιών.
Πρόκειται δηλαδή για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τη δασοπροστασία
Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τηλεματική μέθοδο επόπτευσης των δασών, σχεδιασμό γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών. «Με απλά λόγια θα δημιουργήσουμε βάσεις δεδομένων που θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν πρωτίστως στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, ακολούθως στην αντιμετώπισή τους και τέλος στην αποκατάσταση των ζημιών.
Σε αυτές τις βάσεις δεδομένων θα συγκεντρώσουμε όλα τα τοπογραφικά, περιβαλλοντικά, μετεωρολογικά, κλιματικά στοιχεία για να εντοπίσουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το βαθμό επικινδυνότητάς της.
Επίσης, όλα τα δεδομένα για τη βλάστηση, το μικροκλίμα, τις καιρικές συνθήκες, τη μορφολογία του εδάφους θα συλλέγονται και θα επεξεργάζονται ώστε να μπορούμε να κάνουμε ένα μοντέλο προσομοίωσης της διάδοσης πυρκαγιών.
Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίσουμε τις περιοχές στις οποίες υπάρχει βλάστηση πιο εύφλεκτη, με κλιματικά και μετεωρολογικά στοιχεία που ευνοούν την ανάφλεξη πυρκαγιών, με γεωγραφική θέση και μορφολογία εδάφους που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης» εξήγησε ο κ. Κατσαρός.
Στο κτίριο της νομαρχίας θα λειτουργεί το Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης Πυροπροστασίας (Ε.Κ.ΔΙ.ΠΥ) σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη διεύθυνση Δασών του νομού. Σε αυτό θα εκπονούνται σενάρια και σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την ασφάλεια των επισκεπτών, τη διενέργεια επιχειρήσεων διάσωσης και εκκένωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί , πλημμύρες).
Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη συμπλήρωση και αναδιάταξη των υφιστάμενων υποδομών, εκπαίδευση προσωπικού στα Συστήματα Εγκαιρης Προειδοποίησης (ΣΕΠ), δημιουργία διαδικτυακής πύλης, ημερίδες, διανομή έντυπου υλικού για την ενημέρωση των πολιτών. Δορυφόροι, συστήματα πυρανίχνευσης, ανάπτυξη δικτύου επικοινωνίας και συστήματα πλοήγησης των πυροσβεστικών δυνάμεων σε πραγματικό χρόνο αφενός θα ενημερώνουν για πιθανούς κινδύνους και αφετέρου θα καθιστούν εφικτή την έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων και τον πιο αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων.
Εξάλλου το σύστημα θα χρησιμοποιείται και στις περιπτώσεις καταστροφών για την έγκυρη αποτίμησή τους και τον έγκαιρο σχεδιασμό για την αποκατάστασή τους, αλλά και για εκχερσώσεις, καταπατήσεις κ.λπ.
«Ενα από τα μεγάλα κεφάλαια του νομού μας είναι ο δασικός του πλούτος. Η νομαρχία Λάρισας κάθε χρόνο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του κράτους και τις εθελοντικές οργανώσεις, δίνουμε μεγάλη μάχη, έχοντας επιτύχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Τους ευχαριστώ όλους για την προσφορά τους. Ομως, είναι χρέος μας να εκσυγχρονιζόμαστε διαρκώς και να μην εφησυχάζουμε. Με το νέο σύστημα αποκτάμε ένα ακόμη όπλο στη μεγάλη αυτή μάχη» κατέληξε ο νομάρχης.
Να σημειωθεί ότι το έργο θα κοστίσει 1 εκατ. ευρώ και η νομαρχία Λάρισας είναι από τις πρώτες σ’ όλη τη χώρα που θα εγκαταστήσει ένα τέτοιο σύστημα μέχρι το τέλος του 2009. Στην παρουσίαση ήταν παρόντες οι αντινομάρχες κ. Καραλαριώτου και κ. Καλομπάτσιος, ο διοικητής ΠΥΛ κ. Αρσενίου, ο δασάρχης κ. Παράσχος και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας κ. Καραμπούζης.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: