jump to navigation

Τέλος στις χωματερές 3 Οκτώβριος, 2008

Posted by larissacity in ΑΡΧΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ.
trackback

Σε λειτουργία πρόκειται να τεθούν άμεσα, ίσως και μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Αγιά, τα Φάρσαλα και την Ελασσόνα, όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου χθες οι αντινομάρχες κ.κ. Χρ. Καλομπάτσιος και Γ. Φακής. Ο κ. Καλομπάτσιος επισήμανε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λάρισας ως φορέας υλοποίησης του έργου ολοκληρώνει τις εργασίες και θα το παραδώσει στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για να το λειτουργήσει. Οπως εξήγησε, ελάχιστα πράγματα έχουν απομείνει που πρέπει να γίνουν. Εχει παραδοθεί από τον περασμένο Μάιο ο μηχανολογικός εξοπλισμός ενώ ζήτημα ημερών είναι η ηλεκτροδότηση των ΣΜΑ. Εξάλλου χθες κατατέθηκαν στη διεύθυνση Περιβάλλοντος και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων με τις οποίες ζητείται να εγκριθεί άδεια λειτουργίας των ΣΜΑ. Ο διευθυντής της διεύθυνσης κ. Δ. Ρουπακιάς που ήταν παρών στη συνέντευξη διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο κ. Καλομπάτσιος επισήμανε πως οι σταθμοί έγιναν με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και σε μερικές μέρες θα είναι έτοιμοι να δεχθούν τα πρώτα απορρίμματα των περιοχών τους. Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) νομού Λάρισας αποτελούνται από τρία υποέργα σε τρεις επαρχίες του νομού, της Αγιάς (θέση Νταμάρια), των Φαρσάλων (θέση Τζουμάκια) και της Ελασσόνας (θέση Ισιώματα). Ο προϋπολογισμός τους είναι 1.360.000 ευρώ. Τα σκουπίδια θα μαζεύονται σε ειδικά κοντέινερ και από κει θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ στο Μαυρόλιθο. «Με τη λειτουργία των ΣΜΑ μπαίνει τέλος στις χωματερές οι οποίες κλείνουν οριστικά» τόνισε από την πλευρά του ο αντινομάρχης κ. Γ. Φακής. «Οι περισσότερες έχουν αποκατασταθεί και οι τελευταίες βρίσκονται στη φάση της αποκατάστασης. Από την 1η Ιανουαρίου 2009 δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία χωματερή γιατί τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι πολύ τσουχτερά» επισήμανε ζητώντας και από τους πολίτες να σέβονται το περιβάλλον και να μην ρίχνουν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους. Απευθυνόμενος δε προς δημάρχους ξεκαθάρισε πως «μετά την παράδοση των ΣΜΑ δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία καμιάς χωματερής σε κανένα δήμο του νομού».

Δράσεις από τη νομαρχία για σωστή διαχείριση αποβλήτων

Δράσεις για τη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων στο νομό αναπτύσσει το ΚΕΚ της νομαρχίας Λάρισας.

 Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη βιομηχανία «Μπεττίνα ΑΒΕΕ» στο πλαίσιο του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας, ανάμεσα στους υπευθύνους της «Μπεττίνα ΑΒΕΕ» και τον επιστημονικό υπεύθυνο της Ενέργειας ΣΤ2 Εκπαίδευση – Κατάρτιση που υλοποιείται από το Κ.Ε.Κ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας Α.Ε. δρ. Βασίλειο Γερογιάννη καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας, το δρ. Γεώργιο Παπαπολυμέρου καθηγητή του ΤΕΙ Λάρισας και τη δρ. Βασιλική Καζαντζή, χημικό μηχανικό, συνεργαζόμενη ερευνήτρια του ΕΚΕΤΑ, ενώ από τον ΣΘΕΒ συμμετείχε η υπεύθυνη του γραφείου δημοσίων σχέσεων κα Ελενα Καματέρη.
Το περιεχόμενο της συνάντησης αφορούσε στην ανεύρεση βέλτιστων λύσεων διαχείρισης των υγρών αποβλήτων καθώς και στην αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων θέματα που απασχολούν τη συγκεκριμένη βιομηχανία αλλά και τον κλάδο των βαφείων γενικότερα. Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Νικόλαος Ρώμνιος, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Κων/νος Γεροκώστας, μηχανολόγος μηχ/κός, καθώς και οι υπεύθυνοι χημικοί μηχανικοί του βαφείου της εταιρείας κ.κ. Αναστάσιος Μπέσιος και Θωμάς Μπακαρός αφού εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για διάφορα διαχειριστικά και τεχνικά θέματα που απασχολούν την εταιρεία, ενημερώθηκαν για τις νέες τάσεις και προοπτικές βελτίωσης των συστημάτων διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς και της μείωσης της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Επισημάνθηκε δε, ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη σύγχρονες μεθόδους τόσο στον καθαρισμό των αποβλήτων του βαφείου όσο και στον τομέα εξοικονόμησης του νερού και της ενέργειας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της εταιρείας, αναφέρθηκε ότι οι νέες τεχνολογίες για την επεξεργασία των αποβλήτων του κλάδου που παρουσιάστηκαν δοκιμάζονται ήδη σε μεγάλη κλίμακα σε διάφορα βαφεία της Ε.Ε. και εξετάστηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης και εφαρμογής των μεθόδων από την συγκεκριμένη εταιρεία καθώς η επιλογή των μεθόδων επεξεργασίας εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των αποβλήτων και τον επιδιωκόμενο βαθμό μείωσης του ρυπαντικού φορτίου. Τέλος τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης ενός οργανωμένου πλαισίου υποστήριξης ολοκληρωμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων με στόχο την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων και πραγματικών αναγκών της κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας. Η ενέργεια ΣΤ2 Εκπαίδευση – Κατάρτιση υλοποιείται από το Κ.Ε.Κ. Της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας Α.Ε., συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με οργανωτικό υπεύθυνο τον κ. Αθανάσιο Αγγέλη, νομαρχιακό σύμβουλο και πρόεδρο του Κ.Ε.Κ. Λάρισας

Πηγή:Κήρυκας

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: