jump to navigation

«Αερομαχίες» Λάρισας-Βόλου 8 Σεπτεμβρίου, 2008

Posted by larissacity in ΑΡΧΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ.
trackback

 

Την έναρξη… αερομαχιών πάνω από το πεδίο Λάρισας- Βόλου, φαίνεται να σηματοδότησε η –κατ’ αρχήν- θετική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε αίτημα του δημάρχου Λαρισαίων, κ. Κων. Τζανακούλη για την προοπτική δημιουργίας πολιτικού αεροδρομίου και στη Λάρισα, ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. «Η Λάρισα έχει πολιτικό αεροδρόμιο. Είναι το αεροδρόμιο ολόκληρης της Θεσσαλίας, το αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδος, το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου», απάντησε χθες προς όλες τις πλευρές και τους τόνους, ο νομάρχης Μαγνησίας, κ. Απ. Παπατόλιας, επιχειρώντας να «φρενάρει» οποιαδήποτε πιθανή εξέλιξη του αιτήματος και υπενθυμίζοντας το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του διπόλου Λάρισας – Βόλου, που όμως δυναμιτίζεται από «παρωχημένες αναχρονιστικές τοπικιστικές αντιλήψεις».Η απάντηση ήρθε άμεσα και κατηγορηματικά από το δήμαρχο Λαρισαίων Κων. Τζανακούλη: «Στην ανάπτυξη δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Η λειτουργία του αεροδρομίου της Λάρισας με πτήσεις τσάρτερ και κάργκο δεν βάζει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Το αεροδρόμιο της Λάρισας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά…».
Αναλυτικότερα, άμεση ήταν η αντίδραση του νομάρχη Μαγνησίας, κ. Απ. Παπατόλια, τόσο απέναντι στο αίτημα που επανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κων. Τζανακούλης για τη δημιουργία πολιτικού αεροδρομίου στη Λάρισα, όσο και στη θετική ανταπόκριση που συνάντησε από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος περιόδευσε στην περιοχή, μαζί με τον ομόλογό του υπουργό Μεταφορών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Παπατόλιας, σε δηλώσεις του, χθες το πρωί, υπογράμμισε ότι η Λάρισα διαθέτει πολιτικό αεροδρόμιο, το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου. «Όταν ο Βόλος απέχει σχεδόν όσο και η Λάρισα από το αεροδρόμιο, είναι παράδοξο να λέμε ότι η Λάρισα δεν έχει αεροδρόμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι ενέργειες όλων θα πρέπει να συντονιστούν στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του πολιτικού αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο ίδιος –χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα»- έκανε λόγο για αντιμετώπιση των ζητημάτων ανάπτυξης «στο πλαίσιο μιας παρωχημένης, αναχρονιστικής τοπικιστικής αντίληψης, η οποία στο παρελθόν έβλαψε και τις δύο πόλεις» και μάλιστα σε μία περίοδο που όλοι μιλάνε για την ανάπτυξη του διπόλου Βόλου- Λάρισας, «προοπτική που συνεπάγεται μια νέα αναπτυξιακή ενότητα στο κέντρο της χώρας».
Ο νομάρχης Μαγνησίας έτεινε χέρι συνεργασίας προς τη Λάρισα. «Πρέπει να βαδίσουμε και εδώ, σταθερά στο δρόμο της συνεργασίας. Μόνη λύση είναι να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της ανάπτυξης στο πλαίσιο της περιφερειακής ολοκλήρωσης και σε αυτό κατατείνουν οι ενέργειές μας για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου. Τριάντα χρόνια συζητάμε γι΄ αυτό το ζήτημα. Επιτέλους, εκεί που φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και είναι μια συμφωνία σύγχρονη και ορθολογική, δεν θα πρέπει με διάφορες ενέργειες για να χαϊδεύουμε αυτιά, να δυναμιτίζουμε το κλίμα, να ανατρέπουμε έναν ορθολογικό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, είναι αεροδρόμιο όλης της Κεντρικής Ελλάδας, της Θεσσαλίας, και της Λάρισας και του Βόλου και της Καρδίτσας και των Τρικάλων», σημείωσε ο κ. Παπατόλιας.
Ο Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ
Τις απόψεις του νομάρχη Μαγνησίας σχολίασε αργά το απόγευμα ο δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεων του νομού και της πόλης αναφορικά με την αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας και για πολιτική χρήση.
«Στην ανάπτυξη δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Η Λάρισα έτεινε χείρα συνεργασίας στο Βόλο όχι σήμερα αλλά πολύ πριν εμφανιστεί ο νομάρχης Μαγνησίας και καμία ενέργεια δεν κάναμε για να μην προχωρήσει η πανθεσσαλική συνεργασία. Αντίθετα, κάναμε τα πάντα για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Η λειτουργία του αεροδρομίου της Λάρισας με πτήσεις τσάρτερ και κάργκο δεν βάζουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου. Το αεροδρόμιο της Λάρισας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Αυτός είναι ο στόχος μας και κανένας άλλος».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Τζανακούλης υπενθύμισε στο νομάρχη Μαγνησίας ότι το αεροδρόμιο Λάρισας αναφέρεται στο φάκελο διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων 2013 ως ένα από τα δύο αεροδρόμια, η ύπαρξη των οποίων υπήρξε ένα από τα μεγάλα ατού για το δίπολο Βόλου-Λάρισας για να εξασφαλίσει τη διοργάνωση των αγώνων.
πηγή : Ελευθερία
Υ.Γ.
Σύντομα θα επανέλθουμε στο θέμα γιατί ορισμένοι «θεσμικοί» παράγοντες στη γειτονική Μαγνησία έχουν έναν- τουλάχιστο- περίεργο τρόπο σκέψης για την περιφερειακή ανάπτυξη της Θεσσαλίας
Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: