jump to navigation

5 Ιουνίου : Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου, 2008

Posted by larissacity in ΑΡΧΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ.
Tags: ,
trackback

Με κεντρικό σύνθημα την αντίσταση στη λεηλασία της φύσης, στην αύξηση της ρύπανσης και στην εμπορευματοποίηση της πόλης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Λάρισας έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες της Λάρισας για τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 8 το βράδυ μπροστά στη νομαρχία Λάρισας
«Η 5η Ιουνίου δεν είναι μια ημέρα γιορτής αλλά μια μέρα απολογισμού και αντίστασης στη λεηλασία της φύσης, στην αύξηση της ρύπανσης, στην εμπορευματοποίηση της πόλης» είπαν χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και υποστήριξαν ότι η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» αποτελεί τόσο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όσο και από τους μηχανισμούς της αγοράς και τους «πρόθυμους» μια ευκαιρία για να εκφραστεί το «ενδιαφέρον» τους για την σωτηρία του πλανήτη, για τη «βιώσιμη» ή την «αειφόρο» ανάπτυξη ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη υποκρισία, γιατί το ζήτημα δεν είναι να εύχεται κανείς αόριστα πράγματα αλλά το τι πράττει, αν συγκρούεται με τους κανόνες τις αγοράς, τι μέτρα παίρνει για να μην επιδεινωθεί η σημερινή ζοφερή κατάσταση και γίνει μη αναστρέψιμη. «Οι ευχολόγοι δεν μας λένε ποιοι ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, γιατί δεν τηρούνται οι ελάχιστες δεσμεύσεις της χώρας μας που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο» είπαν χαρακτηριστικά.
Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων τόνισαν ότι δεν θεωρούν τυχαία τη σημερινή ανυπαρξία στη χώρα μας Δασικών Χαρτών, Δασικού και Εθνικού Κτηματολογίου. «Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιδιώκουν την αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή ή τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης εκατομμυρίων δασικών στρεμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σήμερα ένα θεσμοθετημένο Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ότι προωθούνται ανεπαρκή και απαράδεκτα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η εκτίμησή μας είναι ότι όλα τα παραπάνω δεν οφείλονται σε παραλείψεις των κυβερνήσεων αλλά στις πολιτικές τους επιλογές, δηλαδή την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος και της φύσης ως πηγή κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης» είπαν.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση αναπτύσσεται ένα αυτόνομο κίνημα πολιτών. Πρόσφατα, με αφορμή την επιλογή της παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα, αναδείχθηκε ένα κίνημα πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ για πολλά ακόμα ζητήματα αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα σοβαρές αντιστάσεις. Στην περιοχή μας, στο όνομα μιας «ανάπτυξης» για τους κερδοσκόπους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, και της απορρόφησης κονδυλίων γίνονται μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Η κατασπατάληση φυσικών πόρων και αγαθών όπως το νερό, η ανυπαρξία μέριμνας για τις πολυάριθμες, άξιες προστασίας, ορεινές, δασικές και άλλες περιοχές του νομού, συμπληρώνουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκεί η υπέρμετρη χρήση φυτοφαρμάκων και η εντατική χημική και μηχανική αγροτική παραγωγή.
Ανέφεραν ακόμα:
– Η επίθεση στο πιάτο του καταναλωτή, παίρνει τα χαρακτηριστικά λαίλαπας, με την αισχροκέρδεια, πέρα από τις τιμές, να εκδηλώνεται με νοθείες και με μεταλλαγμένα τρόφιμα, τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι.
– Η βιοαιθανόλη από ελπιδοφόρα φιλοπεριβαλλοντική λύση για τα καύσιμα, γίνεται απειλή φέρνοντας τις εγκαταστάσεις παραγωγής της δίπλα στα σπίτια μας.
– Οι πόλεις, και η Λάρισα, γεμίζουν με παράνομες κεραίες όλων των ειδών και ειδικά με αυτές της κινητής τηλεφωνίας.
– Το νέο Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο για το δήμο Λάρισας, προωθεί την πολεοδόμηση και οικοδόμηση του μεγαλύτερου μέρους των τελευταίων αδόμητων μεγάλων χώρων στην πόλη μας, όπως είναι τα στρατόπεδα και οι εκτάσεις του ΕΘΙΑΓΕ.
– Ο Πηνειός γίνεται θύμα της «αξιοποίησης», με χιλιάδες δένδρα να ξεριζώνονται, με επεμβάσεις στην κοίτη του στη λογική μια συνηθισμένης εργολαβίας, και όχι ήπιες εργασίες που θα προκαλούν την ελάχιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, παραβιάζοντας ακόμα και την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, την στιγμή μάλιστα που κινδυνεύει να γίνει μια λακκούβα με νερό που δεν θα τρέχει.
– Η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Λάρισα αντιμετωπίζεται από τους αρμόδιους μόνο στη σφαίρα της θεωρίας, και το pet coke γίνεται βασικό καύσιμο και για δεύτερη βιομηχανία κεραμοποιίας στα όρια της πόλης, ενώ το σχέδιο για «αξιοποίηση» των κοιτασμάτων λιγνίτη της περιοχής μας δεν εγκαταλείφθηκε και παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης.
– Οι ορεινοί όγκοι της περιοχής έχουν γίνει στόχοι μιας «ανάπτυξης» που καταστρέφει( με μεγάλους δρόμους και επενδύσεις) χωρίς να βλέπει το μέλλον και την προστασία του περιβάλλοντος.
Για τους λόγους αυτούς οι Οικολογικές, Περιβαλλοντικές οργανώσεις και Κινήσεις Ενεργών Πολιτών της Λάρισας κάλεσαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 8 το βράδυ μπροστά στη νομαρχία Λάρισας.
«Να ακούσουμε τα καλέσματα της φύσης»
«Το περιβάλλον «μας ανακαλεί επειγόντως στην τάξη». Είναι στο χέρι μας να ακούσουμε τις εκκλήσεις του και να συμμορφωθούμε ή να τις αγνοήσουμε και να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Η προσπάθεια αξίζει να γίνει από όλους. Ας την επιχειρήσουμε». Με αυτές τις λέξεις ο Δασολογικός Σύλλογος του νομού στέλνει το δικό του μήνυμα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος.
Επίσης επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει άρδην και βαίνουμε προς μία ισορροπία «τρόμου». Οι αλλαγές στον κύκλο νερού και στο υδατικό ισοζύγιο, αλλά και η συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων μας έχουν κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου. Πολλές περιοχές της γης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, δέχονται τις αρνητικές επιδράσεις από τη μετατόπιση των κλιματικών ζωνών και οδηγούνται σταδιακά προς την ερημοποίηση.
Τα ανωτέρω, αλλά και πολλές ακόμα αρνητικές περιβαλλοντικές εξελίξεις, αποτελούν ήδη μία σκληρή πραγματικότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι έχουμε ξεφύγει από την ανθρώπινη λογική και τους κανόνες της φύσης και τίθεται το ερώτημα αν πλέον διαθέτουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να διορθώσουμε την κατάσταση και αν αυτό είναι εφικτό, τότε κάτω από ποιες προϋποθέσεις και «θυσίες» μπορεί να γίνει».
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Αγοραστός τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον. Δεν είναι όμως μια μέρα γιορτής αλλά μια μέρα σκέψης. Είναι μια μέρα κατά την οποία οφείλουμε να αναλογιστούμε τι είναι το περιβάλλον και η φύση για τον άνθρωπο, αλλά και τι είμαστε εμείς για αυτήν, ούτως ώστε να κατανοήσουμε το βάρος της ευθύνης μας απέναντί της…
Η χώρα μας χαράζει την πολιτική της προς το περιβάλλον διότι συνειδητοποιούμε το μέγεθος της σημασίας του και γιατί θέλουμε να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές καλύτερο από ότι παραλάβαμε. Σίγουρα όμως αποτελεί μια πρόκληση την οποία δεν έχουμε δικαίωμα να αγνοούμε πλέον, αλλά οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με την πρέπουσα σοβαρότητα».
Πρωτοβουλία για το περιβάλλον
Σε καθαρισμό του φαραγγιού της Καλυψούς, στον Κίσσαβο, κοντά στην Καρίτσα προχωρά σήμερα η νομαρχία Λάρισας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον .
Πρόκειται για μια ακόμη δράση που γίνεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβάλλοντος» που υλοποιεί η νομαρχία και η οποία έχει αφιερωθεί στη μνήμη του Κώστα Σουφλιά ο οποίος υπήρξε αντινομάρχης Περιβάλλοντος .
Με κεντρικό σύνθημα «Ας περάσουμε στη δράση τώρα» ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός και ο δήμαρχος Ευρυμενών κ. Δημήτρης Τσιτσές μαζί με εθελοντικές οργανώσεις θα περπατήσουν το φαράγγι της Καλυψούς προκειμένου να καθαρίσουν από τα σκουπίδια ένα από τα ομορφότερα τοπία του νομού μας.
Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να περάσει στους πολίτες το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος του νομού Λάρισας είναι κοινή υπόθεση, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.
Στην εκστρατεία καθαρισμού του φαραγγιού της Καλυψούς θα συμμετάσχουν με μέλη τους οι παρακάτω εθελοντικές οργανώσεις: ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας, η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η Αερολέσχη Λάρισας, ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Εθελοντών Σαμαρείτες.
Στο πλαίσιο των δράσεων για το περιβάλλον η νομαρχία Λάρισα σχεδιάζει και άλλες εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για ένα θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή όλον τον πλανήτη και που για τη Ν.Α. Λάρισας αποτελεί προτεραιότητα.

Η εργατική τάξη εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος
Παράσταση διαμαρτυρίας στη νομαρχία Λάρισας πραγματοποιούν στις 10.30 σήμερα το πρωί συνδικαλιστές και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε αίθουσα του ΕΚΛ, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι «η εργατική τάξη, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος».
Σύμφωνα με τους ομιλητές, «το περιβάλλον δεν προστατεύεται από τα ευχολόγια, τις φιέστες, τα πανηγύρια και τις καμπανιακού τύπου εξαγγελίες των κυβερνήσεων κάθε 5 Ιούνη και ειδικά όταν εκεί που οι εργάτες, βλέπουν καταστροφή του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους βλέπουν πεδίο εφαρμογής των νόμων της αγοράς, θεσπίζοντας χρηματιστήριο ρύπων, πουλώντας και αγοράζοντας ρύπους. Σήμερα το περιβάλλον, δεν κινδυνεύει μόνο από οικολογική καταστροφή, αλλά και από μια ιδιότυπη πολιτική εμπορευματοποίησης της προστασίας του. Μιας πολιτικής που αφού αποκομίζει τεράστια κέρδη αδιαφορώντας για τη μόλυνση των νερών, του αέρα, της γης, επιδιώκει να δημιουργήσει αγορά όπου θα πωλούνται και θα αγοράζονται δικαιώματα ρύπανσης. Το ΕΚΛ επισημαίνει, για άλλη μια φορά, τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Είναι καθαρό, πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση της πάλης της εργατικής τάξης για μια άλλη ανάπτυξη που δεν θα κυριαρχεί το κέρδος και οι νόμοι της αγοράς, θα σέβεται το περιβάλλον και θα προστατεύει την υγεία των εργαζομένων, που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και θα καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Μ.Κ.

«Στον πάτο του βαρελιού σχετικά με το περιβάλλον η Θεσσαλία και η Λάρισα»
Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, το τμήμα οικολογίας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΣΥΝ και η νεολαία του κόμματος πραγματοποιούν εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. μπροστά στη νομαρχία, ενώ στις 9 μ.μ. θα επακολουθήσει συναυλία τοπικών συγκροτημάτων στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο νομός Λάρισας βρίσκονται στον πάτο του βαρελιού σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.
Αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Στις 5 Ιουνίου «γιορτάζεται» σε όλο τον κόσμο η «Ημέρα του περιβάλλοντος». Αμφιβάλλουμε όμως αν «γιορτάζει» το περιβάλλον, παντού, αλλά και ιδιαίτερα στη χώρα μας και το νομό μας. Θυμίζουμε ότι στον Ο.Η.Ε. ήμαστε η πρώτη χώρα η οποία ονοματίστηκε, γιατί δεν έχουμε μηχανισμό προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Συμφωνίας του Κιότο. Στην Ελλάδα, χρόνια τώρα, το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο στην «ανάπτυξη» παρά ως διαχρονική αξία. Οι κυβερνήσεις θεωρούν το περιβάλλον και τη φύση ως πηγή κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης. Αποτέλεσμα να έχουμε πλήθος περιβαλλοντικών πληγών από άκρη σε άκρη της χώρας.
* Καταπατήσεις δασών
* 33 εκατ. στρέμματα έχουν καεί από το 1955
* Σκουπίδια
* Αυθαίρετα
* Ατμοσφαιρική ρύπανση
* Ποτάμια και λίμνες ανοικτοί αγωγοί αποβλήτων
* Βρώμικη ενέργεια
* Βιομηχανικά απόβλητα
* Φυτοφάρμακα
* Σπατάλη νερού
Μετά από πενήντα χρόνια παρανομίας και αδιαφορίας, η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο νομός μας έχουν φτάσει στον πάτο του βαρελιού, σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.
* 21.000 στρέμματα δάσους κάηκαν πέρυσι στο νομό μας
* Το κόστος απώλειας ελεύθερων χώρων ζωτικής σημασίας, από την μικροπολιτειακή, κακόγουστη και αβίωτη οικιστική ανάπτυξη της Λάρισας, είναι πολύ μεγάλο και προκάλεσε τεράστιες αλλοιώσεις στο φυσικό της περιβάλλον. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, καμία μέριμνα για την αποκατάστασή του, ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης ισορροπία ανάμεσα στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον
* Στη Λάρισα καταγράφονται υπερβάσεις των οριακών τιμών ΡΜ10 (μικροσωματίδια) και του SO2, ενώ οι συγκεντρώσεις των υπόλοιπων ρύπων κινούνται όχι πάντα σε καθησυχαστικά επίπεδα.
* Ο Πηνειός και τα μικρότερα ποτάμια του νομού αντιμετωπίζονται ως ανοιχτοί αγωγοί αποβλήτων βιομηχανιών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
* Δηλητηριάζεται συστηματικά το έδαφος, αφού βομβαρδίζεται με φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα τη νιτρορύπανση.
* Απειλούνται περιοχές υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας (Δέλτα Πηνειού, ορεινοί όγκοι, κ.λπ.). Δε διέπονται από ειδικό καθεστώς προστασίας και δεν είναι σαφώς οριοθετημένο.
* Έχει διαταραχθεί η υδάτινη ισορροπία της περιοχής από την υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων αλλά και των επιφανειακών, σε συνδυασμό με τη μη ορθολογική διαχείριση των νερών για άρδευση, έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή διατάραξη της οικολογίας της περιοχής μας.
Είμαστε κυριολεκτικά στον πάτο του βαρελιού. Αν δεν αναστραφεί αυτή η κατάσταση, τότε θα έχουμε παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και θα απειληθούν άμεσα ή έμμεσα οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της ζωής μας.
Για να σταματήσουμε τα παραπάνω, καλούμε τα μέλη, τους φίλους του ΣΥΝ, τους πολίτες του νομού Λάρισας, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι οικολογικές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις ενεργών πολιτών Λάρισας στις 7.30 μ.μ. μπροστά στη νομαρχία Λάρισας».

Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων των πολιτών
Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να κάνουν υπόθεσή τους την προστασία του περιβάλλοντος απευθύνει με ανακοίνωσή της η παράταξη «Λαρισαίων Πόλις». Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι πολυεθνικές εταιρείες, όπου ο κανόνας σε κάθε επένδυση είναι το κέρδος, σε ένα κόσμο όπου το χρήμα αποτελεί μεγαλύτερη αξία από τον άνθρωπο, το φυσικό περιβάλλον περιφρονείται, υποβαθμίζεται και καταστρέφεται.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος σημαίνει καταστροφή της ίδιας της ζωής. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες στην υγεία των ανθρώπων, είναι μακροχρόνιες, μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απουσιάζουν. Η ενημέρωση των πολιτών είναι ελλιπής. Οι πολίτες όλου του κόσμου πρέπει να πάρουν την υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος στα χέρια τους. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα για κάθε Δημοτική Αρχή.
Η πόλη μας σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου που στηρίζονται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζεται σαν μια από τις πόλεις με τους μεγαλύτερους αέριους ρύπους πανευρωπαϊκά. Παρόλα αυτά και παρά την καθολική αντίδραση φορέων και πολιτών, η καύση του πετ κοκ επεκτείνεται σε βιομηχανίες της πόλης. Επιπλέον εμφανίζεται στον ορίζοντα η απειλή του λιθάνθρακα, τόσο στις γύρω περιοχές (Ελασσόνα, Αλμυρός) όσο και μέσα στα σπλάχνα της πόλης στη σχεδιαζόμενη βιομηχανία βιοαιθανόλης. Η κατάσταση επιβαρύνεται με την αύξηση της κυκλοφορίας, την συγκέντρωση και την αυξανόμενη τσιμεντοποίηση της πόλης και τον ελλιπή σχεδιασμό όσον αφορά μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Η δημοτική αρχή, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε δική μας πρόταση εδώ και ενάμιση χρόνο, να ιδρυθεί μονάδα ελέγχου των αερίων ρύπων, δεν έχει αναλάβει ακόμη καμία πρωτοβουλία.
Ο Πηνειός, το ιστορικό ποτάμι, άλλοτε ζωοδότης της πόλης μας αργοπεθαίνει. Μέσα στην πόλη, στο όνομα των αντιπλημμυρικών έργων, κινδυνεύει με αποψίλωση το θαυμάσιο παραποτάμιο δάσος.
Το τόσο σημαντικό για την πόλη μας πράσινο συνεχώς μειώνεται και παρ’ όλα αυτά στη νέα μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου οι ελεύθεροι χώροι προτείνεται να πολεοδομηθούν και επομένως να τσιμεντοποιηθούν στο όνομα του ρεαλισμού σύμφωνα με τις ρήσεις του δημάρχου. Λείπει το πολιτικό όραμα και η προτεραιότητα για το πράσινο. Έτσι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου, όσο η τσιμεντοποίηση αυξάνεται το πράσινο αναλογικά μειώνεται. Το αισθητικό άλσος έμεινε μισό σε έκταση και τα απομεινάρια του έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Οι ανασκευαζόμενες πλατείες της πόλης «τσιμεντοποιούνται» δημιουργώντας μια κακόγουστη εικόνα που δεν εξυπηρετεί ούτε τους επιχειρηματίες των καφετεριών.
Στο θέμα της ανακύκλωσης παρά τις επανειλημμένες πομπώδεις δηλώσεις του δημάρχου «περί πρωτοπορίας», δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Το εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων, που έγινε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκουριάζει παραμένοντας ανενεργό εδώ και μια δεκαετία. Ο υποδειγματικός ΧΥΤΑ και ο βιολογικός καθαρισμός, έργα πραγματικά πρωτοποριακά για την Ελλάδα, έμειναν σχεδόν στο σημείο που τα παρέλαβε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Η σημερινή δημοτική αρχή παρέλαβε μία πόλη, που θα μπορούσε να είναι και σήμερα υπόδειγμα σε θέματα περιβάλλοντος. Είχε την πρωτοπορία στο βιολογικό καθαρισμό, στην αποχέτευση, στην ύδρευση, στο ΧΥΤΑ, στην εκτεταμένη πεζοδρόμηση, στις κυκλοφοριακές μελέτες. Παρά ταύτα, δεν αξιοποίησε αυτές τις πρωτοπορίες, δεν προχώρησε σε καινοτόμες δράσεις, παρά την άρτια στελέχωση των υπηρεσιών. Απλά περιορίστηκε σε έργα συντήρησης.
Η παράταξή μας θεωρεί το περιβάλλον πρώτη προτεραιότητα για την πόλη μας. Καλούμε όλους τους πολίτες να επαγρυπνούν έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις για την πόλη μας και το περιβάλλον.
Να αποτρέψουμε την πολεοδόμηση των ελεύθερων χώρων.
Να αποτρέψουμε την καταστροφή του παραπήνειου δάσους.
Να μην γίνει το εργοστάσιο βιοαιθανόλης στις παρυφές της πόλης.
Όχι άλλο τσιμέντο στις πλατείες.
Να δημιουργηθεί άμεσα μονάδα μέτρησης αερίων ρύπων από το δήμο.
Να προχωρήσει άμεσα ο δήμος σε εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης.
Να προχωρήσει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης.
Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την διάσωση του Πηνειού από την μόλυνση.
Η παράταξή μας οργανώνει ημερίδες – ανοιχτές συζητήσεις, με επιστήμονες και φορείς, για την οργάνωση της πόλης με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η πρώτη ημερίδα, σε θέματα περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Ιουνίου με θέμα: «Ατμοσφαιρική ρύπανση».

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: