jump to navigation

Η Λάρισα υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη 15 Μαΐου, 2008

Posted by larissacity in ΑΡΧΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ.
Tags:
trackback

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κάθε επισημότητα η Λάρισα υποδέχθηκε χθες για πρώτη φορά στην ιστορία της τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ενόψει της σημερινής γιορτής του Πολιούχου της πόλης Αγίου Αχιλλίου. Σε μια ιστορική εκδήλωση ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης υποδέχθηκε για λογαριασμό της πόλης στον προαύλιο χώρο του ιερού μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αχιλλίου τον προκαθήμενο του Οικουμενικού θρόνου, υπό τα βλέμματα 31 μητροπολιτών, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και πλήθους κόσμου που επευφημούσε τον κ. Βαρθολομαίο ραίνοντάς τον με ροδοπέταλα. Παρών επίσης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Την ίδια στιγμή πάντως ομάδα διαμαρτυρομένων φώναζε συνθήματα κατά της εκδήλωσης φρουρούμενη από ισχυρή αστυνομική δύναμη, σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από τον μητροπολιτικό ναό.
Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης τόνισε: «Σήμερα, παραμονή της εορτής του Πολιούχου μας Αγίου Αχιλλίου του Θεοφώρου, Λαρίσης, ο Φωστήρ, των ευσεβών ο στύλος, αιρετικών η πτώσις, στον αύλειο χώρο του ιερού μητροπολιτικού ναού η πόλις της Λαρίσης ζει στιγμές, που θα γραφούν στην ιστορία της και θα μείνουν αξέχαστες στις καρδιές των πιστών της.
Είναι η μέρα, που για πρώτη φορά στη θρησκευτική ιστορία 18 αιώνων η πόλις της Λαρίσης υποδέχεται τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης κ.κ. Βαρθολομαίο.
Διάπυρος συγκίνηση και χαρά με διακατέχει που με αξίωσε ο Θεός ως αιρετό πρώτο πολίτη να σας υποδεχτώ Παναγιώτατε μαζί με τους δημότες στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου, «των Λαρισαίων τον ποιμένα τον ακοίμητον».
Ο εκ Καππαδοκίας καταγόμενος Πολιούχος μας, «ο αστήρ της Ελλάδος ο υπέρλαμπρος», χειροτονήθηκε το 324 μ.Χ. επί των χρόνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου, πρώτος Επίσκοπος, όταν η πόλις έγινε έδρα Επισκοπής.
Το 325 μ.Χ., στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας, πολέμησε με άλλους σοφούς Προκαθήμενους τον Αρειο και έβαλε γερά θεμέλια στη χριστιανική θρησκεία.
Τον μητροπολιτικό μας θώκο ελάμπρυναν κι άλλοι φωτισμένοι επίσκοποι όπως: ο Αγιος Βησσαρίων και οι εθνομάρτυρες Διονύσιος ο Καλλιάρχης, που απαγχονίστηκε μαζί με τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ και ο Πολύκαρπος Δαρδαίος.
Η Ορθοδοξία στην ατέλειωτη νύχτα της τουρκικής υποδούλωσης έμεινε ζωντανή στην πόλη μας από τη φωτεινή παρουσία του ιερού ράσου.
Σήμερα, που κυριαρχεί η αβεβαιότητα και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι οι κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον, η πίστη είναι το έσχατο καταφύγιο. Με τη δύναμη της προσευχής δρασκελίζει τα σύνορα του αόρατου, κατοικεί στην ερημία της ζωής, απαλύνει τα αδιέξοδά μας.
Οταν ως ποίμνιο έχουμε αξιοπρεπείς επιδόσεις στην πίστη, χρειαζόμαστε καλύτερη κατήχηση ως προς την περιβαλλοντική ευσέβεια, γιατί δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι άσκηση αυταπάρνησης.
Το μεγάλο κενό το καλύπτει εδώ και χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ημετέρα αγιότητά Σας με δράσεις, πρωτοβουλίες, με οικολογικά συνέδρια και άοκνες προσπάθειες ετών, γιατί ο πλανήτης μας είναι δώρο του Θεού «που τα πάντα εν σοφία εποίησε».
Παναγιώτατε, σας καλωσορίζουμε στην ιστορική και φιλόξενη πόλη της Λάρισας, την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, από την οποία δεν έλειψε ποτέ ο άρτος και ο οίνος, από τη μυστική τράπεζα του θείου έρωτα προς τον χορηγό του παντός.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλεώς μας αποφάσισε να σας ανακηρύξει επίτιμο δημότη, να σας απονείμει την τιμητική πλακέτα και το χρυσό κλειδί της πόλης και να σας ζητήσει να προσθέσετε στις προς τον Ύψιστο προσευχές σας την προστασία και την ευημερία της πόλης και του περιούσιου λαού της, για να είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες της καθημερινότητας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Σας ευχόμεθα ολόψυχα να έχετε καλή διαμονή και να σας έχουμε το δυνατόν συντομότερα ξανά κοντά μας. Καλωσήρθατε».
Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε: «Λαρισαϊκέ λαέ, «Χριστός Ανέστη»! Δοξάζομεν τον Θεόν ο οποίος μας αξίωσε να έλθομεν εις την θεσσαλικήν πρωτεύουσαν, από την σεβασμίαν πόλιν του Κωνσταντίνου για να συνεορτάσομε τη μνήμην του πολιούχου και προστάτου σας Αγίου Αχιλλίου, κατόπιν της προσκλήσεως του αγαπητού αδελφού ιεροτάτου μητροπολίτου σας κ. Ιγνατίου και συγκαταθέσεως του μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών αδελφού κ. Ιερωνύμου.
Ηλθομεν από το σεπτόν κέντρον της Ορθοδοξίας και του γένους, εις το οποίον η Λάρισα έχει στείλει οικουμενικούς πατριάρχας, για να κομίσομεν εις την πατρίδαν του Αριστίπου του Μέμνονος και του Φίλωνος, την ευλογία της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, την μητρική της ευχήν και στοργήν και τον ασπασμόν του αναστάντος Κυρίου. Ο λαρισαϊκός λαός από την αρχαιότητα διεκρίνετο δια την θεοσέβειάν του…
Το όνομα της Λαρίσης το παλαιόν και σεμνόν και τοις αρχαίοις περιλαλούμενον, έγινε ακόμη περισσότερο γνωστόν διά την αφοσίωσιν του λαού της εις την θρησκείαν της αληθείας, του φωτός, της ειρήνης, της αγάπης της Αναστάσεως και της όντος ζωής. Ο τόπος αυτός, παρά τας πολλάς ιστορικάς περιπετείας, τας αλεπαλλήλους υπό πολλών αλλογενών και αλλοθρήσκων κατακτήσεις, με τας συναφείς αναστατώσεις και τους περιστασιακούς διωγμούς, ανάδειξε πολλούς αγίους, ιεράρχας οσίους, μάρτυρας και νεομάρτυρας με κορυφαίο του χορού τον Καππαδόκα κατά την καταγωγήν, γνήσιο Λαρισαίον κατά την επιλογήν, Άγιον Αχίλλιον, αρχιεπίσκοπον Λαρίσης, ένα εκ των 318 πατέρων της εν Νικαία πρώτης Οικουμενικής Συνόδου. Αυτός ακριβώς είναι εκείνος που μας συνακάλεσεν σήμερον εδώ, εκείνος είναι ο προεξάρχων της πανηγύρεως. Αυτού την ευχήν και ευλογίας ήλθομεν να λάβομεν όλοι.
Κύριε δήμαρχε, η πόλις της οποίας έχετε την τιμήν να είστε ο πρώτος πολίτης, αλλά και ο πρώτος διάκονος και θεράπων, είναι σήμερον μία μεγαλούπολις ανεπτυγμένη, με πανεπιστήμιον, με βιομηχανίαν, με εμπόριον και τέχνας, η οποία δεν έχει εις τίποτα να φθονήσει άλλας ελληνικάς και ευρωπαϊκάς πόλεις. Έχει προ πολλού κλείσει τας οιδήποτε πληγάς του παρελθόντος, πορεύεται με ταχύτατα άλματα την οδόν της προόδου, δεν είναι μια αγροτική πόλις με στενούς ορίζοντας, αλλά προσφέρει και έχει πολλά να προσφέρει, πέραν της οικονομίας εις την επιστήμην, εις τα γράμματα, εις τας τέχνας, εις τον πολιτισμόν. Είναι κόσμημα και σέμνωμα, όχι μόνο της Θεσσαλίας και της Ελλάδος, αλλά και της ευρυτέρας γεωγραφικής περιοχής. Εις το έργο σας αυτό έχετε αμέριστον την συμπαράστασιν της τοπικής Εκκλησίας. Αλλά έχετε επίσης πλουσίας τας ευχάς και τας ευλογίας του καθ΄ ημάς Οικουμενικού και Αποστολικού Θρόνου, προς τον οποίον πολλήν ευλάβεια δεικνύετε και σεις οι αρχές… αλλά και ο λαός της πόλεως με συχνάς προσκυνηματικάς επισκέψεις.
Ευχαρίστησε για την υποδοχή και τους καλούς λόγους και την τιμή για την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της Λάρισας, για την αγάπη του κόσμου.
31 αρχιερείς
Οι αρχιερείς που προσκλήθηκαν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο να συμμετάσχουν στην πανήγυρη του Αγίου Αχιλλίου είναι οι εξής:
Μητροπολίτης Δέρκων κ. Κωνσταντίνος (Οικ. Πατριαρχείο), Μιλήτου κ. Απόστολος (Οικ. Πατριαρχείο), Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός (Οικ. Πατριαρχείο), Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ Νικόδημος, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Άνθιμος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Δράμας κ. Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Νύσσης κ. Ελευθέριος.
Παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Β. Μεϊμαράκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Ζώης, οι βουλευτές Λάρισας της Ν.Δ. κ.κ. Μ. Χαρακόπουλος και Κ. Αγοραστός, ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Εκτ. Νασιώκας και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Στ. Ροντούλης. Παρόντες ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπας, ο νομάρχης Λάρισας κ. Λ. Κατσρός, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος κ. Φρ. Φράγκος, ο Αρχηγός ΑΤΑ υποπτέραρχος κ. Β. Κλόκοζας και ο αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κ. Κασαπάκης.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου της Λάρισας συνεχίζονται και σήμερα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
7.15 π.μ.: Ορθρος, χοροστασία.
8 π.μ.: Πατριαρχική θεία λειτουργία.
9.45 π.μ.: Προσφωνήσεις.
10.30 π.μ.: Λιτανεία, με τη συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και αρχιερέων ως την Κεντρική πλατεία.
11 π.μ.: Αρτοκλασία, σύντομη ομιλία στην Κεντρική πλατεία.
12.50 μ.μ.: Επίσημο πρόγευμα από το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη προς τιμήν του Πατριάρχη.
2.15 μ.μ.: Αναχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου από την 110 Π.Μ. για Αθήνα.
Στις σημερινές εκδηλώσεις αναμένεται και ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: