jump to navigation

Νέος φορέας για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου 10 Απρίλιος, 2008

Posted by larissacity in ΑΡΧΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ.
Tags: ,
trackback

Την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός νέου οργανωτικού σχήματος με τη μορφή δημοτικής επιχείρησης , όπου θα εμπλέκονται φορείς της πόλης και προσωπικότητες του Πολιτισμού και των Τεχνών που θα αναλάβει την όλη προώθηση του Μεσογειακού Φεστιβάλ Κινηματογράφου επισήμανε χθες μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» κ. Γιάννης Σάπκας.

Ο κ. Σάπκας άσκησε έντονη κριτική για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής έναντι του θεσμού κάνοντας λόγο για 10 χρόνια ένοχης αδιαφορίας και απραξίας.

Αναλυτικά ο κ. Γιάννης Σάπκας στη συνέντευξή του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το 16ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών Λάρισας. Ένας θεσμός πρωτοποριακός, που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς πριν από 16 ολόκληρα χρόνια. Σημαντικοί άνθρωποι στήριξαν στα πρώτα βήματά του το νέο θεσμό, που είχε στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν, παρουσιάζοντας το έργο τους. Αλλά… σταμάτησε εκεί.

Τα 10 χρόνια της παρούσας Δημοτικής Αρχής «κατόρθωσαν» να οδηγήσουν το Φεστιβάλ σε μια φθίνουσα πορεία και να το καταστήσουν υπόθεση λίγων ανθρώπων. Η συνεχής έλλειψη της αναγκαίας χρηματοδότησης και της κατάλληλης υποστήριξης του θεσμού με τρόπο ολοκληρωμένο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ήταν οι κύριοι λόγοι που αυτός δεν εντάχθηκε στη ζωή της πόλης και δεν οδήγησε στην προβολή της.

Η παρουσία φέτος δύο μεγάλων προσωπικοτήτων του κιν/φου ( Κώστας Φέρρης και Ζαν Κλοντ Καριέρ) στην πόλη ήταν βέβαια θετική, δεν αξιοποιήθηκε όμως κατάλληλα για την προβολή της πανελλαδικά και στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά η Δημοτική Αρχή, μετά από 10 χρόνια ένοχης αδιαφορίας και απραξίας, αποφάσισε ξαφνικά να κάνει αισθητή την παρουσία της. Και δεν αναφερόμαστε βέβαια στη «δραματική» αύξηση της επιχορήγησης του Δήμου από 5.000 ευρώ σε 10.000, για ένα Φεστιβάλ που θέλει να λέγεται διεθνές, στοιχείο που δείχνει και τις διαφορετικές προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Ούτε βέβαια αναφερόμαστε στη διαμόρφωση ενός προγράμματος που συγκροτήθηκε τελευταία στιγμή και με την πόλη απούσα, έχοντας ως προσθήκη δύο συναυλίες, που πολύ μικρή σύνδεση είχαν με το υπόλοιπο πρόγραμμα. Αναφερόμαστε στην κορυφαία στιγμή που ο δήμαρχος της πόλης, κάνοντας αυτοκριτική, ανέλαβε την ευθύνη για το μαρασμό του σημαντικού αυτού θεσμού, ενώ ταυτόχρονα, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής, αποφάσισε να βραβεύσει τον εαυτό του με το χρυσό ίππο καριέρας, προς αναγνώριση προφανώς της μέχρι τώρα παντελούς απουσίας του!!! Προσθέτοντας φαιδρότητα στην όλη προχειρότητα της τελετής έναρξης.

Το Φεστιβάλ Κιν/φου δεν μπορεί να συνεχίσει μ’ αυτό τον τρόπο.

Ως παράταξη στηρίζουμε ένθερμα το θεσμό και πιστεύουμε στην αξία του. Χωρίς να παραγνωρίζουμε την προσφορά και τις προσπάθειες της κ. Μπελέση, θεωρούμε ότι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου.

Άποψή μας είναι ότι υπάρχει ανάγκη ενός νέου οργανωτικού σχήματος με τη μορφή δημοτικής επιχείρησης, όπου θα εμπλέκονται φορείς της πόλης και προσωπικότητες του Πολιτισμού και των Τεχνών. Το σχήμα αυτό θα έχει τη συνολική ευθύνη της διοργάνωσης και θα φροντίζει για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Έτσι ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα μπορεί απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα να ασχολείται όλο το χρόνο με την επιλογή των ταινιών και την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού.

Παράλληλα είναι απαραίτητη η λειτουργία ενός γραφείου με οργανωμένη γραμματεία, το οποίο θα είναι ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με μόνιμο προσωπικό, που θα στηρίζει συνεχώς το θεσμό, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα και συνδέοντας έτσι την πόλη μ’ αυτόν.

Με δεδομένη την ακαταλληλότητα της αίθουσας του «Χατζηγιάννειου» απαιτείται ένας χώρος λειτουργικός, κατάλληλος για τη φιλοξενία ενός τέτοιου γεγονότος.

Είναι απαραίτητη επίσης η συγκρότηση αρχείου των ταινιών που προβάλλονται, η δημιουργία μιας ιστοσελίδας και η δικτύωση του Φεστιβάλ με άλλους φορείς καθώς και η σύνδεσή του με αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τέλος, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, η διοργάνωση πλούσιων προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα και θα εντάσσει την πόλη στο ρυθμό του Φεστιβάλ.

Αυτά είναι μόνο τα πρώτα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν, για να αποκτήσει ο θεσμός το κύρος που του αρμόζει. Από ’κει και πέρα μπορούν να γίνουν πολλά, όπως πολλά θα μπορούσαν να είχαν ήδη γίνει όλα αυτά τα χρόνια, αρκεί να υπήρχε το όραμα και η θέληση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Όταν όμως η φαντασία σου εξαντλείται στα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα, είναι μοιραίο να τυφλωθείς από την πρόσκαιρη λάμψη τους και να μην μπορείς να δεις τη λάμψη της πραγματικής πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης».

Πηγή : Ελευθερία

Advertisements

Σχόλια»

1. divaynne - 10 Απρίλιος, 2008

τζανακούλης ο ταμ ταμ ταμ…
έχουμε να του σύρουμε ουουουου ένα σκασμό.την πιο πολλή πλάκα την είχε η παράσταση που έδωσε στον Μύλο αχα καλό!
Πηγαίνετε να τον ρωτήσετε τι έκανε για τους φιλοξενούμενους τα βράδυα?που τους πήγε μετά τις προβολές ταινιών και ποιος τους οδήγησε το μύλο και να φάνε και να βγούνε, και αν ξέραν την πόλη ή απλά τους παράτησαν εδώ κι εκει!!Να γυρνάν και να περπατάν και να ψάχνουν με τα ταξί!
ΡΩΤΗΣΤΕ!
ξούτ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: