jump to navigation

Σύγχρονος μεν, «αλμυρός» δε… 19 Μαρτίου, 2008

Posted by larissacity in ΑΡΧΙΚΗ, ΛΑΡΙΣΑ.
Tags: ,
trackback

Το χρονοδιάγραμμα αλλά και κάθε λεπτομέρεια της ανακατασκευής της εθνικής οδού από την περιοχή Ράχες τις Φθιώτιδας μέχρι το Κλειδί Ημαθίας παρουσιάστηκε χθες από την ανάδοχο εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των οδηγών σε «δύσκολες» περιοχές όπως η Κοιλάδα των Τεμπών, θα είναι έτοιμος σε 4 χρόνια αλλά με την ολοκλήρωσή του η μετακίνηση θα κοστίζει αρκετά περισσότερο στους διερχόμενους οδηγούς και δει για τους Λαρισαίους αφού προβλέπεται και η δημιουργία και τρίτου σταθμού διοδίων εντός των ορίων του νομού.
Κατ’ αρχάς, η εταιρεία θα λειτουργήσει τους ήδη υπάρχοντες σταθμούς διοδίων, ήτοι της Πελασγίας, του Μοσχοχωρίου, των Τεμπών και της Λεπτοκαρυάς. Οι εν λόγω σταθμοί διοδίων λειτουργούν σήμερα μόνο από την μία κατεύθυνση.
Εντός του πρώτου έτους θα κατασκευασθούν δύο επιπλέον μετωπικοί σταθμοί διοδίων με σκοπό την δικαιότερη κατανομή των διοδίων κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Οι σταθμοί αυτοί θα εγκατασταθούν στο Μακρυχώρι και στο Κλειδί. Μετά το πρώτο έτος, ο υπάρχων σταθμός των Τεμπών θα μεταφερθεί βορειότερα, εκτός της περιβαλλοντικά ευαίσθητης κοιλάδας των Τεμπών, στην περιοχή του Πυργετού.
Με την έναρξη της παραχώρησης οι σταθμοί θα λειτουργήσουν και από τις δύο κατευθύνσεις. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι από τα έσοδα των διοδίων, ένα ποσοστό άνω του 50% επιστρέφεται στο δημόσιο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη χρηματοδότηση άλλων έργων.
Σε πρώτη φάση η τιμή του διοδίου θα καθοριστεί με βάση τη χαμηλότερη κλίμακα του συστήματος χρέωσης ανά χιλιόμετρο που έχει οριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και η οποία ξεκινά από τα 0,025 ευρώ, για να φτάσει προοδευτικά στα 0,045 ευρώ. Έτσι για κάθε 100 χιλιόμετρα ο οδηγός Ι.Χ. θα καταβάλλει σε πρώτη φάση από 2,5 ευρώ, για να φτάσει αργότερα τα 4,5 ευρώ.
Ο Λ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ
Ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός ο οποίος δεν παρέστη στην χθεσινή εκδήλωση εξέφρασε με δηλώσεις του την πάγια αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημιουργίας και τρίτου σταθμού διοδίων στο νομό: «είναι σαφώς αντίθετη η νομαρχία με την προοπτική και τρίτων διοδίων όπως ανέφερε η εταιρεία. Έχουμε δώσει ολόκληρο αγώνα γι’ αυτό το θέμα εδώ και καιρό. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο διόδια στο νομό, πόσο μάλλον τρίτο. Υπάρχει συνεννόηση με τους δημάρχους Κάτω Ολύμπου και Ευρυμενών τόσο για τα διόδια όσο και για τις προσβάσεις στα παράλια» επεσήμανε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας μπαράζ επισκέψεων σε περιφερειάρχη και υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για το θέμα.
Ο Φ. ΓΚΟΥΠΑΣ
«Η κατασκευή αυτού του έργου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των έργων που κατασκευάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Πέταλο του Μαλιακού θα μετατρέψει το σύνολο της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε ένα σύγχρονο, κλειστό αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών, που θα επιτρέψει σε όλους μας, να μετακινούμαστε πιο άνετα, πιο γρήγορα και κυρίως με πολύ μεγάλη ασφάλεια» επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας ο οποίος πρόσθεσε: «ειδικά στα τμήματα των Τεμπών και του Πλαταμώνα μέχρι τη Σκοτίνα, όπου λόγω και των κυκλοφοριακών συνθηκών έχουμε θρηνήσει στο παρελθόν ανθρώπινες απώλειες, ο νέος αυτοκινητόδρομος έρχεται να θέσει τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση, προσφέροντας την ποιότητα που ζητάμε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες από το κράτος, στις δημόσιες υποδομές».
Ο Γ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Αρκετά επικριτικός ήταν και ο νομάρχης Πιερίας κ. Γιώργος Παπαστεργίου ο οποίος επεσήμανε πως ο υπάρχον χωροταξικός σχεδιασμός υποβαθμίσει όλες τις παρακείμενες περιοχές της Πιερίας ζητώντας την αναθεώρηση του προγραμματισμού από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της αναδόχου εταιρείας να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς για το έργο και ζήτησε στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο της ορθής πληροφόρησης των πολιτών.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που καλείται να ανακατασκευάσει, αναβαθμίσει, επιδιορθώσει και λειτουργήσει η εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. μετά την επίσημη έναρξη της παραχώρησης και για περίοδο 30 χρόνων, ξεκινά από τις Ράχες του νομού Φθιώτιδας και φθάνει έως το Κλειδί Ημαθίας. Πρόκειται για 230 χλμ. οδικού δικτύου με τον αυτοκινητόδρομο να αποτελεί μέρος του μεγάλου σχεδίου «Δρόμοι Ανάπτυξης» του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Επιπλέον, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. θα κατασκευάσει νέο τμήμα αυτοκινητόδρομου που θα αποτελείται από 3 δίδυμες σήραγγες και αριθμό γεφυρών στην περιοχή των Τεμπών και του Πλαταμώνα. Η κατασκευή του νέου αυτού τμήματος θα διαρκέσει 48 μήνες. Μετά το πέρας της περιόδου παραχώρησης, η εταιρεία υποχρεούται να παραδώσει τον αυτοκινητόδρομο στο δημόσιο σε πλήρη λειτουργία.
Οι δύο σήραγγες μήκους 2000μ. και 6000μ αντίστοιχα θα διέρχονται από τον Κίσσαβο και θα κατασκευαστούν στην περιοχή των Τεμπών ενώ η είσοδος σε αυτές θα γίνεται μετά τον κόμβο του Ευαγγελισμού και η έξοδος πριν τον κόμβο της Ραψάνης. Η τρίτη σήραγγα θα διέρχεται από τον Όλυμπο και θα διασχίζει την περιοχή Πλαταμώνα – Σκοτίνα. Το δε μέγιστο βάθος κατασκευής τους από το φυσικό έδαφος θα πλησιάζει τα 300 μέτρα.
Επιπλέον στο νέο τμήμα μεταξύ Τεμπών και Σκοτίνας θα κατασκευαστούν 11,3 χλμ. αυτοκινητοδρόμου, 17 χλμ. δευτερευόντων οδών και οδών εξυπηρέτηση, 3 μεγάλες γέφυρες μήκους 700, 500 και 200 μέτρων, δύο νέοι ανισόπεδοι κόμβοι, ένας στη Ραψάνη και ένας στον Πλαταμώνα, 3 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι στο τμήμα Κατερίνη – Κλειδί, 80 οχετοί, 5 κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων και 4 κτίρια εγκαταστάσεων εξαερισμού σηράγγων.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Στις εργασίες αποκατάστασης των υφιστάμενων τμημάτων της Εθνικής Οδού συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
* Στο τμήμα Ράχες – Ευαγγελισμός και Σκοτίνα – Κλειδί θα γίνουν επεμβάσεις στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο.
* Στο τμήμα Τέμπη – Σκοτίνα επεμβάσεις στην υφιστάμενη εθνική οδό.
* Στο τμήμα Σκοτίνα – Κλειδί ανακατασκευή της αστικής περιοχής πάνω από τη σήραγγα της Κατερίνης, ανακατασκευή των ανισόπεδων κόμβων Κορινού και Αιγινίου, ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου του Μακρυγιαλού και βελτίωση των ανισόπεδων κόμβων της Αγαθούπολης και του Κλειδιού.
Οι ρυθμίσεις κυκλοφορίας που θα λάβουν χώρα θα πραγματοποιηθούν με γνώμονα την αποφυγή ή ελαχιστοποίηση της πλήρους παράκαμψης από τον αυτοκινητόδρομο ενώ για τα σχέδια παράκαμψης της κυκλοφορίας θα υπάρχει συντονισμός με την τροχαία.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Η προθεσμία σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης παραχώρησης προβλέπει 54 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών. Η εταιρεία ωστόσο, δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τις εργασίες μέσα σε 48 μήνες. Οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο ξεκινούν με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, ταυτόχρονα σε όλο το μήκος του. Προβλέπεται δε, να ολοκληρωθούν σύμφωνα με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:
* Στο τμήμα Κατερίνη – Κλειδί: παρεμβάσεις – βελτιώσεις στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο 36 μήνες.
* Στο τμήμα Σκοτίνα – Κατερίνη: παρεμβάσεις – βελτιώσεις στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο 15 μήνες.
* Στο τμήμα Ευαγγελισμός – Σκοτίνα: παρεμβάσεις – βελτιώσεις στην παλαιά εθνική οδό 12 μήνες, κατασκευή νέων τμημάτων περιλαμβανομένων των σηράγγων 48 μήνες.
* Στο τμήμα Ράχες – Ευαγγελισμός: παρεμβάσεις βελτιώσεις στον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο 15 μήνες.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: