jump to navigation

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ:Αφιέρωμα στον Ν. Ξυλούρη 11 Φεβρουαρίου, 2008

Posted by larissacity in ΛΑΡΙΣΑ.
Tags: ,
trackback

Αφιέρωμα στον Ν. Ξυλούρη

Το Θέατρο Τεχνών Λάρισας παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα στις 9.15 μ.μ. ένα σπουδαίο οπτικοαουστικό αφιέρωμα στον αείμνηστο τροβαδούρο Νίκο Ξυλούρη με τίτλο «Έβαλε ο Θεός σημάδι». Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει ένα σπάνιο οπτικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του Νίκου Ξυλούρη (με αποσπάσματα από το Μεγάλο μας Τσίρκο, Ερωτόκριτος, Χρονικό, καθώς και μια σύγχρονη αντίληψη στα τραγούδια του με δραματοποιημένες στιγμές από Ελλάδα, Γένοβα, Γκουαντανάμο, Παλαιστίνη και Αφρική). Το οπτικοακουστικό αφιέρωμα συμπληρώνεται με συναυλία της Γεωργίας Νταγάκη με τραγούδια από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου του Νίκου Ξυλούρη (παραδοσιακά κρητικά, ριζίτικα, δημιουργίες των Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Λεοντή κ.ά.) Η Γεωργία Νταγάκη είναι μια νέα κοπέλα, γεμάτη ενέργεια, ρυθμό και μελωδικότητα, ενώ η μαεστρία της ως μουσικού συμπληρώνεται από τις φωνητικές της δυνατότητες. Έχει ηχογραφήσει με τον Μάνο Πυροβολάκη, τον Eric Barton, τον Κώστα Μπραβάκη και έχει συνεργαστεί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Ορφέα Περίδη. Παραγωγή: Δημήτρης Μίχαλος.

Λύρα – φωνή: Γεωργία Νταγάκη.

Τραγούδι, Κιθάρα: Βασίλης Μπαμπούνης, Φίλιππος Σκλαβενίτης.

Πλήκτρα και Σαξόφωνο: Λευτέρης Πούλιος.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Κρητών Λάρισας «Ο Ψηλορείτης».

Advertisements

Σχόλια»

1. fwties_project - 13 Μαΐου, 2008

Δελτίο Τύπου
Η Θεατρική Εταιρεία Πόλις πρόκειται να παρουσιάσει την θεατρική παράσταση Κοραή 4 – Προσβάσιμος χώρος στον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, πρώην Κρατητήρια της Γκεστάπο, στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής της οδού Κοραή, στην Αθήνα. Ο χώρος ανήκει στην Εθνική Ασφαλιστική και μας παραχωρείται για την παρουσίαση της συγκεκριμένης παράστασης.
Το καινούργιο νεοελληνικό κείμενο της Αιμιλίας Βάλβη, εξ’ αφορμής του χώρου, πραγματεύεται τον αγώνα του ανθρώπου για αντίσταση σε κάθε μορφή απολυταρχισμού και ελέγχου από ανεξέλεγκτους φορείς εξουσίας. Επιχειρεί να μιλήσει για τους σύγχρονους τόπους αλλά και τρόπους βασανιστηρίων. Τα βασανιστήρια σήμερα δεν έχουν σαν στόχο την πληροφορία που πιθανά γνωρίζει ο κρατούμενος αλλά τον ίδιο ως προσωπικότητα. Οι άνθρωποι που σήμερα βασανίζονται στον πλανήτη δεν βασανίζονται γι’ αυτά που γνωρίζουν αλλά γι’ αυτό που είναι. Αυτό που ενοχλεί είναι οι επιλογές ζωής των κρατουμένων που πρέπει όχι απλώς ν’ αλλάξουν αλλά να πάψουν να υπάρχουν ως τέτοιες, γεγονός που συνεπάγεται την ολοκληρωτική εξόντωση του κρατουμένου. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η παράσταση αφηγείται την ιστορία μιας τυφλής γυναίκας και του συντρόφου της που η ίδια τους η ζωή (μια ζωή που υπερασπίζεται το όνειρο, τον έρωτα, την ελεύθερη πολιτική και πολιτιστική δράση) είναι αιρετική. Για το λόγο αυτό η γυναίκα συλλαμβάνεται και ο φορέας της εξουσίας χρησιμοποιεί κάθε προσωπική στιγμή του ζευγαριού και κατορθώνει να μεταστρέψει τον άντρα από σύντροφο, σε βασανιστή.
Η παρουσίαση της δουλειάς μας θα ξεκινήσει με τη μορφή ανοιχτών προβών το μήνα Μάιο προκειμένου να ανακαλύψουμε μαζί με το κοινό που θα τις παρακολουθήσει, τις ιδιαιτερότητες και το φορτίο του χώρου πριν, προχωρήσουμε στην τελική διαμόρφωση της παράστασης. Χρειαζόμαστε την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού κατά τη διάρκεια των δοκιμών ώστε μαζί να καταλήξουμε τον τρόπο που μπορεί κανείς να αγγίξει έναν τόσο φορτισμένο χώρο μνήμης και ιστορίας. Αναζητούμε τον τρόπο να σταθούμε με σεβασμό στη μνήμη αυτή, αλλά και να βιώσουμε εκ νέου την αλήθεια ενός πολύ σύγχρονου μηνύματος, που λέει πως εξακολουθούμε να μην είμαστε ελεύθεροι και να διαιωνίζουμε με την αδιαφορία, τόπους σύγχρονων βασανιστηρίων. Αυτός ο προβληματισμός διέπει ολόκληρη τη διαδικασία της πρόβας από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε : Πώς η ιστορία συναντά τη σημερινή αλήθεια, πώς η δική μου αλήθεια μίας σύγχρονης καθημερινότητας αποκτά κοινά στοιχεία με μία ζοφερή και συγκλονιστική αλήθεια ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, και πως αυτά τα κοινά στοιχεία αποκτούν οικουμενική αξία.
Πληροφορίες: Από 14 μέχρι 31 Μαΐου 2008 κάθε μέρα εκτός Πέμπτης στις 22:00 θα παρουσιάζονται με τη μορφή της ανοιχτής πρόβας αποσπάσματα ή και ολόκληρο το έργο. Το ενδιαφερόμενο κοινό πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσει διότι οι θέσεις θεατών σε αυτή τη φάση θα είναι περιορισμένες. τηλ. επικοινωνίας 6978638355 (καθημερινά από 10:00-14:00)

Info:
Κοραή 4 – Προσβάσιμος χώρος της Αιμιλίας Βάλβη
Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου
Κίνηση : Νικολέτα Ξεναρίου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Σοφία Καλαμπάκα
Παίζουν: Μαρία Τσιμά, Αιμιλία Βάλβη, Κωσταντής Μιζάρας
Παραγωγή: Θεατρική Εταιρεία Πόλις
Τηλ. επικοινωνίας: 6978/638355 και 6974/316537
http://korah4.blogspot.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: