jump to navigation

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η παράκαμψη Κόκκινου Νερού 6 Φεβρουαρίου, 2008

Posted by larissacity in ΛΑΡΙΣΑ.
Tags: , ,
trackback

           Εντείνονται οι αντιδράσεις φορέων του νομού αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σχετικά με τις «παράπλευρες απώλειες» της κατασκευής του έργου για την παράκαμψη του Κόκκινου Νερού.
Μετά τη ΝΕΑΣ, χθες ήταν η σειρά της νομαρχιακής παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο «Συμφωνία Ευθύνης» να περιοδεύσει στην περιοχή, να εποπτεύσει την εξέλιξη των εργασιών και να θέσει μια σειρά ερωτημάτων προς τη νομαρχιακή αρχή, τη στιγμή που ο Νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός αλλά και ο Δήμαρχος Μελιβοίας όπου κατά το ήμισυ ανήκει το Κόκκινο Νερό, τονίζουν σε δηλώσεις τους ότι το έργο προχωράει βάσει περιβαλλοντικών μελετών ειδικών επιστημόνων. Παράλληλα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ ζητάει να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται.
Ο «Η.Κ.» πραγματοποίησε χθες οδοιπορικό στην περιοχή, καταγράφοντας την κοπή των πολλών πλατανιών που είναι υπεραιωνόβια και ύψους σχεδόν 40 μέτρων, αλλά και την ανησυχία κατοίκων της περιοχής που ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν αρνούνται την ανάπτυξη, δεν θέλουν να αλλάξει το φυσικό κάλος, ούτε και η ροή του νερού στο ρέμα «Καλυψώ».
Ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός δήλωσε χθες για το θέμα ότι «βασιζόμενοι στις μελέτες ειδικών επιστημόνων προχωράμε στο έργο της κατασκευής της παράκαμψης του Κόκκινου Νερού. Σε συνεργασία με τους φορείς προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Δήλωση για το θέμα έκανε χθες ο Δήμαρχος Μελιβοίας κ. Αντώνης Γκουντάρας, τονίζοντας ότι «ήταν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Με τις λιγότερες δυνατές απώλειες γίνεται ένας σύγχρονος δρόμος για τον οποίο υπάρχουν εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων από ειδικούς επιστήμονες».
Η «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ»
Αυτοψία στην περιοχή πραγματοποίησε χθες αντιπροσωπεία μελών της «Συμφωνίας Ευθύνης» με επικεφαλής την κ. Ευαγγελία Λιακούλη η οποία προτίθεται να φέρει το θέμα σε επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο ενώ θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς τη νομαρχιακή αρχή. Σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Αντιπροσωπεία της παράταξής μας με επικεφαλής την κ. Ε. Λιακούλη μετέβη στο Κόκκινο Νερό και πραγματοποίησε αυτοψία. Διαπιστώσαμε ότι αρκετές δεκάδες δέντρων, μεταξύ των οποίων πολλά υπεραιωνόβια πλατάνια, είχαν εκριζωθεί από εκσκαπτικά μηχανήματα. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι δεν υπήρχαν σημαδεμένα από το Δασαρχείο δέντρα, τα οποία έτσι θα επιτρεπόταν να ξεριζωθούν. Μία έκταση μήκους περίπου εκατό μέτρων και πλάτους 30 – 40 μ. έχει ισοπεδωθεί και κορμοί μεγάλων δέντρων κείτονται στο έδαφος. Η συνέχιση του έργου ως έχει, δια γυμνού οφθαλμού, φαίνεται ότι θα προκαλέσει σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή. Τίθενται λοιπόν συγκεκριμένα ερωτήματα, επί των οποίων απαιτείται άμεση απάντηση:
α) Περιλαμβάνεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου το συγκεκριμένο τμήμα – ρέμα και πώς είναι αυτό χαρακτηρισμένο; β) Τηρούνται στο σύνολό τους οι όροι που θέτει η περιβαλλοντική μελέτη; γ) Είναι βιώσιμος και θα μπορεί να χρησιμοποιείται ο δρόμος όπως έχει χαραχθεί πάνω στην κοίτη του ρέματος της Καλυψώς, δεδομένου ότι το ρέμα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων και δημοτικών συμβούλων, κατεβάζει τεράστιες ποσότητες ορμητικών υδάτων; δ) Εξετάστηκε τεχνικά εναλλακτική χάραξη του δρόμου, ώστε να περνά από άλλο σημείο με πιο χαμηλή βλάστηση και μακριά από το ρέμα; Αν όχι, εξετάστηκε η δυνατότητα κατασκευής γέφυρας, ώστε να σωθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής και να μην κινδυνεύει ο δρόμος από προσχώσεις και κατολισθήσεις; ε) Για ποιο λόγο καθυστέρησε η κατασκευή του πέντε χρόνια, ώστε να απομένει ελάχιστος χρόνος για την αποπεράτωσή του και να τίθενται εκβιαστικά διλήμματα, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότησή του; Η Συμφωνία Ευθύνης, πιστή στην αρχή της ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της κατασκευής του έργου για την ανάπτυξη της περιοχής, προτείνει την άμεση εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αφού πρώτα ζητηθεί η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σχετικά με την τήρηση των όρων της μελέτης περιβαλλοντικών όρων του έργου. Η ανάπτυξη πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, ώστε να είναι βιώσιμη και ανθρώπινη, κατά μείζονα λόγο όταν αφορά σε οδικές υποδομές που σκοπό έχουν μεταξύ άλλων να συντελέσουν στην αύξηση του τουρισμού».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΝΕΑΣ
Με νέα της ανακοίνωση η ΝΕΑΣ τονίζει ότι «επισκεφθήκαμε τον αρμόδιο Αντινομάρχη κ Καλομπάτσο και ζητήσαμε να σταματήσουν αμέσως τα έργα. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι θα ενημερώσει τον κ. Νομάρχη και θα μας απαντήσει σχετικά. Ακολούθως επισκεφθήκαμε τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και ζητήσαμε την παρέμβασή του. Μεταβήκαμε για δεύτερη φορά στο Κόκκινο Νερό, όπου γίνεται η παράκαμψη και διαπιστώσαμε ότι καταστρέφεται το ρέμα με εντατικούς ρυθμούς. Ελπίζαμε ότι ο κ. Νομάρχης, ο οποίος είχε ενημερωθεί αρμοδίως και βρισκόταν στον Αγιόκαμπο, θα επισκεπτόταν το χώρο, για να διαπιστώσει ο ίδιος την καταστροφή που συντελείται. Αντί αυτού προτίμησε να δηλώσει ότι «υπάρχουν οι σχετικές μελέτες και έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το έργο είναι ενταγμένο στο Γ’ ΚΠΣ και πρέπει να τελειώσει μέσα στο 2008. Η κατασκευή κάποιων έργων αναγκαστικά θα κοπούν και καμία δεκαριά δέντρα…». Θεωρούμε και εμείς ότι η παράκαμψη πρέπει να γίνει. Όχι όμως με την καταστροφή υπεραιωνόβιων δένδρων και ισοπεδώνοντας ένα μεγάλο ρέμα σε μήκος 2 χιλιομέτρων, μετατρέποντας το σε δρόμο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια περιβαλλοντικές επιπτώσεις , ενέχει το κίνδυνο, όταν κατεβάσει το ρέμα νερό, να καταστρέψει το δρόμο, να παρασύρει διερχόμενα αυτοκίνητα και άλλες ζημιές στο χώρο. Επιμένουμε ότι άμεσα πρέπει να σταματήσουν τα έργα, να γίνει νέα χάραξη έξω από το ρέμα».
Η Ν.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της ζητάει να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή και προκρίνει τον επανασχεδιασμό της χάραξης του σημείου εκείνου του δρόμου έξω από το ρέμα. Παράλληλα, στις 11 σήμερα το πρωί, κλιμάκιο της Ν.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ και ο βουλευτής του Τάκης Τσιόγκας θα επισκεφτούν το ρέμα Καλυψούς όπου κατασκευάζεται η παράκαμψη του Κόκκινου Νερού, ως κίνηση διαμαρτυρίας στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που συντελείται με ευθύνη της Ν.Α.

Advertisements

Σχόλια»

No comments yet — be the first.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: